Ga naar de inhoud
Stylingtips

Kapster Daizy sluit deuren: 'Ga nu niet zelf je haar knippen'

Daizy Mastbroek Beeld © Eigen foto

De regering heeft besloten dat alle kappers hun zaak moeten sluiten om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Ook Daizy Mastbroek van DaizyHair in Berkel-Enschot moet haar klanten teleurstellen: tot zeker 6 april zijn alle afspraken vervallen. Maar ze waarschuwt wel: "Ga nu niet zelf je haar knippen, want dan zijn we straks nog langer bezig om het weer goed te krijgen."

Als we Daizy vanochtend bellen heeft ze maar kort de tijd. "Ik ben thuiskitjes aan het klaarmaken voor mensen die bijvoorbeeld veel grijze uitgroei hebben. Voor hen is het echt vervelend als hun verfafspraak niet door kan gaan, dus ik maak nu kleine pakketjes met haarverf, handschoentjes en een wegwerpmantel zodat zij hun eigen haar bij kunnen werken."

Knippen is een vak

Verven kan dus eventueel thuis, maar ons eigen haar knippen moeten we echt niet doen, zegt Daizy. "Dat gaat echt zelden goed, knippen is een vak. Ik kom wel eens klanten tegen die zelf de schaar in hun haar hebben gezet, vaak zijn we dan maanden of langer bezig om het weer in het juiste model te krijgen."

  Tips voor mensen die nu met de handen in het haar zitten

  Voor de mensen die nu door de sluiting van de kapperszaken met hun handen in het haar zitten, zet Daizy de komende tijd wat styling- en verzorgingstips op haar Instagramaccount. Alvast een tipje van de sluier: 

  • Mijn belangrijkste tip is echt: ga vooral niet zelf met een schaar aan de slag
  • Voor mannen met een korter kapsel is dit de kans om hun haar eindelijk in een andere coupe te brengen. Stekels zijn zo 1999! Zo verander je je coupe zonder te knippen: Kam in je natte haar een scheiding. Föhn eventueel je haar in die richting en breng een stevige wax aan om je stekels op hun plek te laten liggen.
  • Dames die nu geen volume hebben omdat hun haar toe was aan een knipbeurt moeten zorgen dat ze in deze tijd een altijd fles droogshampoo en sea salt spray hebben staan. De sea salt spray doe je in nat haar op de aanzet en de dry shampoo heeft extra volume en die spuit je tussen je haar op de aanzet.
  • Ook kun je van deze periode juist iets positiefs maken voor je haar. Je gaat minder naar buiten dus je hebt meer tijd om je haar goed te verzorgen. Neem wat vaker een masker en föhn je haar wat minder nu je toch minder vaak de deur uitgaat.
  • Om gespleten haarpunten minder op te laten vallen is het goed om na het haarmasker ook nog een serum te gebruiken.
  • En verder: kijk gewoon wat minder vaak in de spiegel en wees wat minder kritisch op je uiterlijk. Stay safe, zodat we na deze lastige periode ons weer druk kunnen maken om zoiets als onze ontplofte coupes.

  Geen anderhalve meter

  Daizy is blij dat de regering een besluit heeft genomen. "Natuurlijk is het gek om nu niet in de salon te staan. Maar ik ben ook opgelucht, dit is nodig. Als je ziet hoe de aantallen besmettingen, ziekenhuisopnames en doden de afgelopen dagen zijn gestegen, weet je dat het eraan zit te komen. En gelukkig maar. Ik wil er zelf natuurlijk ook alles aan doen om het virus te stoppen."

  President
  Volg alle ontwikkelingen in ons liveblog:
  President Brazilië noemt corona 'griepje', opgeklopt door media

  Er was de afgelopen tijd veel onduidelijkheid, zegt Daizy. "Eerst adviseerde de branchevereniging om te sluiten, dat werd later weer ingetrokken. Maar ondertussen merkten wij ook wel dat het praktisch onmogelijk was om 1,5 meter afstand te houden van de klanten. We hebben nog wat aanpassingen in de salon gedaan zodat klanten verder uit elkaar zaten en hebben ons ondertussen aan alle voorschriften gehouden, maar die anderhalve meter bleef een probleem."

  IJdel

  Ook bij klanten ontstond veel onrust. "Sommige mensen belden hun afspraak af omdat ze zelf ziek waren of zich zorgen maakten om ziek te worden. Maar er waren ook mensen die hun afspraak juist naar voren wilden halen zodat ze toch zeker geknipt of geverfd konden worden voordat wij eventueel zouden moeten sluiten", vertelt ze.

  "Eigenlijk wel grappig om te merken dat mensen ook in deze tijden nog heel ijdel zijn."

  Hart onder de riem

  Vandaag stromen de appjes bij Daizy binnen. "Heel veel mensen steken mij een hart onder de riem, dat is wel heel fijn om te merken. Ook vragen ze of ze alvast een behandeling kunnen betalen voor in de toekomst, of hoe ze me op andere manieren financieel kunnen helpen. Dat is hartverwarmend, maar voor nu maak ik me daar geen zorgen over. Onze accountant is al aan het kijken van welke regelingen wij gebruik kunnen maken."

  Noodmaatregel
  Lees ook:
  Noodmaatregel vervangt 'corona-ww': dit verandert er voor jou

  De komende tijd is Daizy vooral bezig met het verzetten van afspraken. "Mensen willen na 6 april toch het liefst zo snel mogelijk weer een afspraak hebben. Die zet ik nu in de agenda, maar onder voorbehoud. We weten niet hoe het gaat lopen."

  Prijs voor de slechtste coupe

  "Verder ga ik misschien een tutorial maken over hoe mensen nu het beste hun haar kunnen stylen en zat ik te denken aan een challenge op mijn instagram-account: wie heeft aan het einde van de rit de slechtste coup? Die wint dan een prijs ofzo. We moeten er maar even het beste van maken. Ons uiterlijk en kapsel is in deze tijden even wat minder belangrijk."

  Ook op Twitter gaan inmiddels (gefotoshopte) plaatjes rond van bijzondere kapsels: