Initiatieven in coronatijd

Chef-kok helpt bij simpel koken tijdens de crisis: 'Een stukje saamhorigheid'

24 maart 2020 11:52 Aangepast: 24 maart 2020 20:43
Chef-kok Edwin Vinke. Beeld © Eigen foto

Het coronavirus houdt het Nederlandse volk in zijn greep. Geen sport meer op tv, niet meer naar de concerten van je favoriete band en een bezoek aan je oma zit er nu ook even niet in. Maar gelukkig zijn er ook veel mensen die het beste van de situatie maken. Vandaag het vierde initiatief uit de serie: chef-kok Edwin Vinke (52).

"Als vrijwilliger in het ziekenhuis werken mocht ik niet. En thuisbezorgen hier in the middle of nowhere in Zeeland gaat ook niet werken", vertelt de chef-kok, die zijn tweesterrenrestaurant 'De Kromme Watergang' moest sluiten door het coronavirus. Maar stilzitten doet hij zeker niet.

"Ik geef inspiratie aan mensen om tijdens de coronacrisis zelf ook de keuken in te gaan."

Iedere dag om twaalf uur uploadt Edwin een video op het YouTubekanaal: KrommeWatergang. In de video neemt hij eerst het recept door en laat hij daarna zien hoe je dit bereidt. "Iedere dag kook ik een nieuw recept, van spaghetti tot zuurkool en van nasi tot wortelstamppot. Normaal gesproken ben ik chef-kok, dus ik moest me wel inhouden om het niet te lastig te maken."

Ieder gerecht moet volgens Edwin aan een aantal voorwaarden voldoen. "Ik kook vooral gezonde en eenvoudige maaltijden met veel groentes en gezonde dingen. Daar word je vitaal van en het is goed voor je immuunsysteem. Dat is extra belangrijk in de tijd waar we nu in zitten."

Eerder in deze serie:

  1. Het buurtconcert in de Polluxstraat in Hilversum: "Iedereen mag meedoen en je mag alles gebruiken om lawaai te maken"
  2. Patricia en Alette brengen tulpen naar eenzame ouderen en ondernemers:  "Echt geweldig. Mensen wilden graag weten waarom wij dit deden. Dan zeiden wij dat alles zo negatief is de laatste tijd, je moet elkaar er doorheen helpen."
  3. Pianoleraar Frank Antens vraagt iedere dag buurtbewoners een verzoeknummer in te sturen in de buurtapp. Vervolgens kiest hij er eentje uit en speelt hij het op zijn piano

Ook in zijn video's probeert Edwin de huidige situatie kleur te geven. "Ik ben zelf erg nuchter en met een beetje flauwekul probeer ik de video's wat grappiger te maken."

Kinderen doen mee

"Koken zorgt er ook voor dat we niet de hele tijd achter de tv of computer zitten", zegt Edwin. "De recepten zijn geen hogere wiskunde en kinderen kunnen makkelijk meehelpen."

Volgens Edwin zorgt koken ook voor een stukje saamhorigheid. "Je gaat thuis samen met z’n allen iets leuk maken in de keuken. Als je het samen hebt gemaakt kun je het daarna samen opeten en delen. Dat geeft een erg goed gevoel."

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore