-6,1 graden

Het was vannacht kouder dan het de afgelopen winter geweest is

24 maart 2020 10:35 Aangepast: 24 maart 2020 13:44
Rijp aan de takken na een nacht met vorst. Beeld © ANP

In het Brabantse Woensdracht werd vannacht een minimumtemperatuur van -6,1 graden gemeten. Het was daarmee kouder dan het in de hele winter is geweest.

In de winter kwam de wind voornamelijk uit het westen of zuidwesten. Dat leverde relatief hoge temperaturen op, doordat de wind over het relatief warme water van de Noordzee blies. De laagste temperatuur van de winter was -5,4 graden. Deze temperatuur werd gemeten op 21 januari.

Oostenwind

Dat het nu kouder is dan in de winter heeft te maken met een oostenwind die afgelopen dagen vrij koude lucht vanaf de Noordpool naar ons land heeft geblazen. In tegenstelling tot de voorgaande nachten waaide het afgelopen nacht beduidend minder hard, waardoor het meer kon afkoelen. In De Bilt daalde het kwik afgelopen nacht naar 0,6 graden.

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

Gemiddeld 3 graden boven nul

"Het is de derde koudste 24 maart ooit", zegt Martijn Dorrestein van Buienradar. "De gemiddelde temperatuur in maart is 's nachts 3 graden boven nul. We hebben in maart tot nu toe al meer vorstdagen gehad dan in februari."

Maar het komt volgens Dorrestein vaker voor dat het later in het jaar nog zo koud is. "Hoe minder bewolking er is, hoe meer het 's nachts kan afkoelen. En dat speelt er op dit moment."

Tegelijkertijd is het verschil tussen de temperatuur overdag en 's nachts vrij groot. "Het wordt vandaag 11 graden, dus dat is op sommige plekken een fors verschil. Dat heeft met de sterke voorjaarszon te maken. Je kunt het vergelijken met een woestijn. Daar koelt het 's avonds ook sterk af."

Tot vrijdag vorst

Het blijft tot en met de nacht naar vrijdag 's nachts in een groot deel van het land vriezen. Alleen op de Wadden en de westelijke kustregio’s komt de minimumtemperatuur rond of iets boven het vriespunt uit.

Komend weekend volgt een aantal minder koude nachten. De wind neemt namelijk toe en er is meer bewolking. Dit voorkomt dat de temperatuur fors daalt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

President Brazilië noemt corona 'griepje', opgeklopt door media

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore