Het kabinet kwam gisteren met een stevig pakket aan nieuwe maatregelen om het coronavirus tegen te gaan. Burgemeesters zijn blij met de 'duidelijke spelregels', maar handhavers en toezichthouders vrezen voor boze burgers. Zij willen meer verdedigingsmiddelen.
Scherpere maatregelen tegen corona: dit moet je weten
Premier Rutte maakte gisteren bekend dat alle evenementen tot 1 juni verboden worden, burgemeester locaties mogen sluiten en boetes uit mogen delen. Ook wordt de maatregel voor thuisquarantaine aangescherpt en mag je niet meer dan drie mensen in je huis uitnodigen.

De 25 veiligheidsregio's zijn blij met de nieuwe maatregelen. Dat zegt Hubert Bruls, de voorzitter van het Veiligheidsberaad, dat bestaat uit de voorzitters van de 25 veiligheidsregio's. Volgens Bruls heeft het kabinet 'heel erg goed geluisterd' naar de wensen van de veiligheidsregio's.
Groepen mensen beboeten
Bruls is blij met de mogelijkheid om mensen te beboeten die in groepen bij elkaar staan, omdat burgemeesters daardoor minder vaak 'ruige middelen' hoeven in te zetten. Bruls is zelf burgemeester van Nijmegen. Ook hoopt de voorzitter dat de maatregelen het draagvlak onder de bevolking vergroten.
Waarschuwen, maar niet ingrijpen
Door de speciale noodverordening kunnen burgemeesters makkelijker ingrijpen. Dat is volgens Bruls goed nieuws: buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) en politieagenten zijn nu al de hele week aan het waarschuwen, maar kunnen niet ingrijpen.
Die boa's hebben gisteravond aan minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid gevraagd of ze meer verdedigingsmiddelen kunnen krijgen. Zo willen ze bijvoorbeeld pepperspray en mondkapjes.
Pepperspray en mondkapjes
Richard Gerrits, belangenbehartiger van handhavers en toezichthouders, legt uit waarom de boa's zich goed moeten kunnen verdedigen. "Je gaat de komende tijd niet de leukste gesprekken krijgen op straat. We zijn met de minister al een tijdje in gesprek."
De handhavers hebben al vaker om bewapening gevraagd, maar hebben dat tot nu toe nooit gekregen. De politie stond bijvoorbeeld niet achter het plan. Volgens Gerrits gaat dat nu misschien veranderen.
Italiaanse burgemeesters woedend: 'Moet jullie pak slaag geven'
"De politie kan het niet alleen. Nu al niet en straks helemaal niet", zegt Gerrits. "De bezetting wordt, door ziekmeldingen, minder. Als er een lockdown komt, gaat er heel wat gevraagd worden. We hebben elkaar nodig."
Ook jongeren beboet
Bruls, de voorzitter van de veiligheidsregio's, heeft nog een laatste waarschuwing voor ouders: ook jongeren kunnen beboet worden. Voor hen maakt de politie geen uitzondering. "Ouders zullen dan maar moeten opdraaien voor de boete."
