Ga naar de inhoud
Maatregelen coronavirus

Dodenherdenking zonder publiek, bevrijdingsfestivals afgelast

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima leggen een krans op de Dam. Beeld © ANP

De strenge maatregelen die de overheid gisteren aankondigde om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, hebben consequenties voor alle geplande evenementen in april en mei. Dit zijn de gevolgen voor de Dodenherdenking en Bevrijdingsdag.

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei is verantwoordelijk voor de organisatie van de evenementen. In een verklaring liet het comité weten dat de Dodenherdenking op de Dam wel doorgaat, maar zonder publiek. Alle evenementen op Bevrijdingsdag worden afgelast.

Toespraak koning Willem-Alexander

Met de gemeente Amsterdam wordt de komende tijd naar een passend alternatief voor de traditionele Dodenherdenking gezocht. Eén ding staat vast: koning Willem-Alexander zal een toespraak geven.

"Wij gaan proberen dat heel mooi en waardig te doen", vertelt de voorzitter van het comité, Gerdi Verbeet, in een interview met het radioprogramma Met het Oog op Morgen(vanaf 00:09:15)

Scherpe
Lees ook:
Scherpe nieuwe maatregelen tegen corona: dit zijn nu de regels

Verbeet zegt verrast te zijn dat alle evenementen tot 1 juni zijn afgeblazen. "Het is een hele grote stap van 6 april naar 1 juni, ik had misschien een tussenstapje verwacht", vertelt ze. "Maar ik vind het heel goed dat die duidelijkheid nu geschapen wordt."

75 jaar vrijheid

Omdat het dit jaar 75 jaar geleden is dat Nederland werd bevrijd, is volgens Verbeet de afgelopen jaren gewerkt aan tal van activiteiten door het hele land. "Vorige week moesten we al beslissen dat de Maand van de Vrijheid niet doorgaat. Vandaag hebben we begrepen dat we ook de Dodenherdenking op de Dam zonder publiek zullen moeten doen."

Verbeet benadrukt dat de Dodenherdenking niet iets is dat alleen op de Dam plaatsvindt, maar waar overal in het land bij wordt stilgestaan. Het comité hoopt dat Nederlanders ondanks deze moeilijke omstandigheden toch op een 'waardige manier' en in 'onderlinge verbondenheid' stil kunnen staan bij het einde van de Tweede Wereldoorlog.

Speciale aandacht voor veteranen

Daarnaast vraagt het comité speciale aandacht voor de veteranen en al die mensen die de verschrikkingen van deze oorlog zelf hebben meegemaakt. "Zij zijn nu extra kwetsbaar zijn voor het coronavirus."

Scherpere maatregelen tegen corona: dit moet je weten

00:52
Burgemeesters mogen bijvoorbeeld boetes uitdelen als iemand zich niet aan de coronamaatregelen houdt.

Bevrijdingsfestivals van de baan

De bevrijdingsfestivals die op 5 mei traditiegetrouw door het hele land gevierd worden, zijn sowieso van de baan. Verbeet heeft wel een paar suggesties: zo zouden kinderen – op anderhalve meter van elkaar – met stoepkrijt in de weer kunnen gaan. 

Organisatoren van Bevrijdingsdagen overal in het land lijken tevreden met de beslissing. "Ik ben opgelucht dat de kogel door de kerk is", zegt festivaldirecteur Diederik van der Meide in het Dagblad van het Noorden. Van der Meide zou het Bevrijdingsfestival in Groningen organiseren.

Spagaat

"We waren bang dat de overheid nog langer zou wachten. Dan waren we in een spagaat terecht gekomen: wel kosten maken om het festival op te bouwen, terwijl het dan alsnog afgeblazen zou kunnen worden. We hadden er al ernstig rekening mee gehouden dat het niet door zou gaan."