Ga naar de inhoud
Druk op capaciteit

Forse stijging aantal coronapatiënten op intensive care: 'Dit is te hoog'

De intensive care-afdeling van het Amphia Ziekenhuis in Breda Beeld © ANP

De intensive care-afdelingen van ziekenhuizen hebben vandaag opnieuw een flinke stijging gezien in het aantal coronapatiënten. In totaal liggen 487 mensen met het virus op de intensive care. De Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) is bezorgd over die stijging.

"Dit is te hoog. Wij hielden rekening met duizend coronapatiënten op de intensive care aan het einde van deze week. Ik had liever gehad dat we eind deze week 500 patiënten hadden, maar als dit aantal op maandag al is bereikt dan gaat het te hard", reageert voorzitter Diederik Gommers. 

De NVIC noemt de situatie nog steeds 'in control', maar erkent tegelijkertijd dat de stijging een tegenvaller is.

Minister:
Lees ook:
Minister: 1500 bedden op intensive care is mogelijk

De afgelopen dagen is hard gewerkt om de intensive care-capaciteit van ziekenhuizen uit te breiden. Zo wordt toegewerkt naar een landelijke capaciteit van ongeveer 1500 intensive care-bedden, waar de normale capaciteit 1150 bedden bedraagt. Een deel van die bedden wordt ingenomen door patiënten met andere ziektebeelden dan corona. 

Cruciale week

"We zijn toegerust om deze week 1000 coronapatiënten op de intensive care op te vangen", zegt voorzitter Gommers van de NVIC. "Maar wat gebeurt er volgende week met de snelheid van opname van patiënten? Dat vind ik spannend." 

Een kijkje op de intensive care in het Amphia Ziekenhuis

01:22
De behandeling van corona op de intensive care is zwaar

Voor behandeling op de intensive care is beademingsapparatuur nodig. Minister De Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) liet maandag in een persconferentie weten dat er 2000 beademingsapparaten in bestelling zijn. Wanneer deze kunnen worden geleverd, is niet bekend.