Zij houden Nederland draaiende

'Woede omdat er geen wc-papier is', zegt vakkenvuller Jeremy

25 maart 2020 08:30 Aangepast: 26 maart 2020 10:13
Vakkenvuller Jeremy.

Het zijn gekke tijden in Nederland. In deze serie laten we de mensen aan het woord die ons land draaiende houden. Vandaag aflevering 6: vakkenvuller Jeremy (28) uit Maastricht. "Ik hoop dat mensen nu minder neerkijken op ons vak."

"Op een gegeven moment kreeg ik een appje, ergens vorige week. In de groepsapp van werk. 'Jongens, het is pas 15.00 uur en alles uit het magazijn ligt al in de schappen'. Dat is echt uitzonderlijk. Nog nooit eerder gebeurd, dat we zo vroeg alles al moesten bijvullen. Toen dacht ik al: er is iets aan de hand hier.

Maar ik had niet verwacht dat mensen zoveel zouden hamsteren. Mensen stonden met hun winkelwagentje al naast de vrachtkar met wc-papier toen die de winkel in werd gereden. Bizar. Dan denk ik: misschien is het netjes als je ook iets voor anderen overhoudt, die na jou komen."

Miniatuurvoorbeeld
Aflevering 3:

'Ik raak die doos niet aan', zegt pizzabezorger Bora

"Het is nu wel leuk om in een supermarkt te werken: het is druk, je voelt die druk ook. We werken net allemaal wat harder en zijn bewuster bezig met hygiëne. Ik was vaak mijn handen met desinfecterende gel."

Het went

"Ik werk op de versafdeling, dus daar is het extra belangrijk. Als ik groenten uitpak, zoals komkommers, courgettes, kan ik niet voorkomen dat ik die aanraak. Dus ik ben heel bewust: niet aan je gezicht zitten, niet aan je gezicht zitten. Zoiets went wel snel."

Wel merk ik dat sommige klanten het moeilijk vinden om afstand te houden. Laatst stond ik bij het pasta-schap – op pasta is een run, gek genoeg. Iemand wilde een zak pakken, ik stond in de weg, kennelijk, en toen boog diegene zó over mij heen.

Ik ben best verlegen, dus ik zeg dan niet: ‘Zou u even afstand willen bewaren?’ Ik loop liever met een boog om de mensen heen. En dan glimlach ik wel, hoor. Anders ziet het er ook zo onaardig uit."

Zij houden Nederland draaiende

Premier Rutte zei in zijn toespraak op tv tegen heel Nederland: 'We moeten dit met z'n allen doen'. Maar hoe ziet dat er in het dagelijks leven uit? 

RTL Nieuws plaatst vanaf nu met deze serie dagelijks verhalen van de mensen die doorwerken. De mensen die ervoor zorgen dat onze samenleving, zo goed en zo kwaad als het gaat, door blijft draaien.

Teruglezen? 

Bekijk hier de eerdere afleveringen met juf Ilanit, buschauffeur Bart, pizzabezorger Bora, Niek van de voedselbank en drogist Lammie.

Tips, suggesties? Mail naar lisanne.van.sadelhoff@rtl.nl

"Wat ik ook zie: mensen die juist héél bang zijn. Een man werd boos op een klant die hoestend door de winkel liep. Sommige mensen dragen handschoenen en een mondkapje. Dan staan ze echt méters bij je vandaan terwijl ze je wat vragen. Dat ziet er wel grappig uit."

Ik kan niet toveren

"Ik ben best een rustig persoon, dus ik kan de drukte en de spanning wel goed aan. Soms worden mensen boos als er geen wc-papier is – waarom dóén mensen dat eigenlijk, wc-papier hamsteren?

Of ze willen per se pasta. En ja. Dan staan ze voor een leeg pastaschap en moet ik ze een 'nee' verkopen. Zo is het nu eenmaal. Ik kan niet toveren."

Miniatuurvoorbeeld
Aflevering 4:

'Ik blijf open, hoe dan ook', zegt drogist Lammie

Geen chaos

"Ik doe dit werk al elf jaar. Mensen kijken soms een beetje neer op ons vak. Ik zal nooit vergeten hoe een moeder met een klein kindje door de winkel liep, en zei: 'Ja, je moet goed je best doen op school anders moet je net zoals die jongen in de supermarkt werken'.

Ik word er niet onzeker van, maar leuk is het niet. Het is toch ook niet nodig om zoiets te zeggen? Ik heb het heel erg naar mijn zin hier, in de winkel.

Ik hoop dat mensen nu, door deze bizarre tijden, iets meer gaan waarderen wat wij doen. Wij zijn niet 'zomaar' vakkenvullers. We zorgen ervoor dat de producten op de juiste tijden in de juiste schappen liggen en op die manier zorgen we dat de winkels geen chaos worden. Eten is belangrijk, en ons werk daardoor ook."

Miniatuurvoorbeeld
Aflevering 5:

'Het gaat nog pittiger worden', zegt Niek van de Voedselbank

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore