Ga naar de inhoud
Coronacrisis, dit moet je weten

Van huisarts tot dokter op de ic: dit zijn de helden uit de zorg

'Niet alle helden dragen een cape'. Het is een uitspraak die de laatste dagen veel voorbij komt nu medewerkers in de zorg het door het coronavirus steeds zwaarder krijgen. De selfies die Nederlandse huisartsen, verplegers en doktoren maken, worden massaal gedeeld.

Zo plaatste Karlijn Schepers een foto waarop je de striemen kan zien die haar mondkapje heeft achtergelaten op haar gezicht. Ze schrijft dat ze 'volle bak aan de slag mocht in de frontlinie'. Ze werkt op de spoedeisende hulp van het OLVG in Amsterdam.

'Storm is losgebarsten'

"Een plek waar de storm is losgebarsten. Een storm genaamd COVID-19. Waar veel Nederlanders wordt gevraagd thuis te blijven en social distancing een nieuw begrip is, sta ik samen met veel collega’s 24/7 klaar om o.a. de coronapatiënten op te kunnen vangen."

"Een vreemde situatie waar handschoenen sneller wisselen dan de haren op mijn hoofd, materiaal sneller opgaat dan ons lief is en de situatie met de dag (of eigenlijk het uur) verandert."

Bob Vermazeren is verpleegkundige op de intensive care van het VieCuri Medisch Centrum in Venlo en ook hij deelt een bijzondere foto. Zijn mondkapje is namelijk versierd door zijn zoons, die 'meeleven met de patiënten op de ic'. "Dat maakt mijn werk weer een stuk dragelijker in deze tijd", schrijft hij.

Maar niet alleen in het ziekenhuis draagt het zorgpersoneel een mondkapje. De Amsterdamse huisarts Claire plaatst een selfie op haar profiel waarop ze helemaal ingepakt is. "Hier zie je hoe ik het coronaspreekuur doe", schrijft ze. 

'Respect voor mensen die dit pak hele dag aan hebben'

"In onze praktijk hebben we 's ochtends en 's middags 2 uur lang zo'n spreekuur. We doen dat op deze manier zodat we dan niet teveel mondkapjes nodig hebben, want daar is een tekort aan. Respect voor de mensen in het ziekenhuis die dit pak de hele dag aan hebben, na 2 uur snak ik naar frisse lucht!"

Verpleegkundige Vera deelt sinds het coronavirus in Nederland is verschillende foto's van haar werk op de intensive care. Zo ook deze foto, waarbij ze even moet uitrusten na een lange dag.

Medewerkers van de operatiekamer in het ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten deelden een foto met een duidelijke boodschap: 'Wij blijven hier binnen voor jullie, blijven jullie binnen voor ons?'