'Broeinest voor verspreiding'

Supermarkten nemen maatregelen tegen corona: 'Wachtrijen niet aan de orde'

23 maart 2020 17:24 Aangepast: 23 maart 2020 21:50
Beeld © ANP

Een speciaal seniorenuurtje, plexiglas bij kassa's en geen spaaracties meer. Supermarkten hebben al veel maatregelen genomen in de bestrijding van corona, maar is het genoeg? Als er een plek is waar zo'n beetje alle Nederlanders samenkomen, is het de buurtsuper wel. Maar supermarkten én het kabinet nemen maatregelen.

Op sociale media uiten veel mensen hun zorgen over de drukte in de supermarkt. De meest gehoorde klacht is dat andere klanten te weinig afstand bewaren. In de nieuwe maatregelen die het kabinet aankondigde, zijn ook scherpe regels voor de supermarkten opgenomen. Zo mogen winkels zelfs een deurbeleid instellen. 

Broeinest razendsnelle verspreiding

In hoeverre supermarkten een bron voor besmetting zijn, kan het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) niet zeggen. Maar CNV maakt zich wel zorgen.

De meeste klanten houden geen anderhalve meter afstand, zegt een woordvoerder van de vakbond na inventarisatie onder supermarktpersoneel. "Als we niets doen vormen medewerkers een broeinest voor razendsnelle verspreiding van het virus. Ingrijpen is daarom vereist."  Volgens de verscherpte maatregelen kunnen mensen die zich niet aan regels houden nu rekenen op een boete van 400 euro.

Een medewerkster van Albert Heijn werkt achter plexiglas. Een medewerkster van Albert Heijn werkt achter plexiglas.

Moeten supermarkten een maximumaantal klanten toelaten?

Het RIVM zegt die optie niet op voorhand uit te sluiten. "Als dat bijdraagt en mensen nemen dan wel voldoende afstand, kan dat waardevol zijn", zegt een woordvoerder.

Niet heel verrassend misschien, maar de supermarktbranche staat nog niet te springen om rijen voor de winkels. Dat gebeurt al wel in Italië en Spanje. Daar moeten klanten buiten wachten tot ze naar binnen mogen.

Branchevereniging Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) laat weten in contact te staan met het RIVM over nieuwe maatregelen, maar van een maximumaantal klanten is voorlopig (nog) geen reactie.

Waarom niet?

Het CBL heeft het idee dat mensen 'over het algemeen' goed gehoor geven aan de adviezen van het RIVM. "De meeste klanten komen alleen. Dat scheelt al veel qua drukte in de winkels", zegt een woordvoerder. 

Vanaf morgen dragen vakkenvullers in alle supermarkten hesjes met daarop de tekst 'hou voldoende afstand'. Dat om het supermarktpersoneel te beschermen en de noodzaak van social distancing nog maar eens te onderstrepen.

Om een of twee personen aan de deur te zetten om het aantal klanten te reguleren, legt supermarktpersoneel een te hoge werklast op, zegt het CBL. "We vragen al veel van het personeel. Op dit moment zien we hier geen noodzaak toe."

En hoe zit het dan met mandjes, karretjes en zelfscankassa's?

Veruit de meeste hebben voorzorgsmaatregelen getroffen, zoals waarschuwingsborden, schermen van plexiglas en lijnen op de vloer die aangeven hoeveel afstand klanten moeten bewaren. "Verder proberen supermarkten hun mandjes, karretjes, zelfstanners en zelfscankassa's zoveel mogelijk schoon te houden, maar de inzichten over de verspreiding van het coronavirus via objecten lopen uiteen", zegt het CBL. 

Het RIVM adviseert klanten om voorzichtig om te gaan met de voornoemde voorwerpen. En deelt nog maar eens het advies. "Handen wassen, handen wassen, handen wassen en niet aan je gezicht zitten."

Jumbo: voorwerpen worden extra gereinigd

Voorwerpen zoals pinautomaten, handscanners, winkelwagentjes en mandjes worden extra vaak gereinigd door medewerkers van Jumbo, laat die supermarkt weten. "Al onze medewerkers wassen zeer regelmatig hun handen en gebruiken desinfectiemiddelen. We vragen klanten zoveel mogelijk te pinnen om handcontact te vermijden."

In alle Jumbofilialen hangen posters om klanten te attenderen op de minimale anderhalve meter afstand. Ook zijn er vloermarkeringen.

Albert Heijn: gebruik handscanners zoveel mogelijk

Albert Heijn vraagt klanten om zo veel mogelijk handscanners te gebruikers en bij zelfscankassa's af te rekenen. Verder vraagt de supermarktketen aan klanten om alleen nog maar met pinpas en mobiele telefoons te betalen.

Om te voorkomen dat ouderen niet naast de boodschappen grijpen, is er een speciaal seniorenuurtje in het leven geroepen. Tussen 7.00 en 8.00 uur is de Albert Heijn alleen geopend voor zeventigplussers.

Speciaal boodschappenuur voor ouderen

Albert Heijn probeert ze op deze manier te beschermen tegen besmetting met het coronavirus.
RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore