8 juni hervat

Rechtbank stelt beslissingen over MH17-proces maanden uit

23 maart 2020 11:45 Aangepast: 23 maart 2020 17:54
Advocaat Maarten Pijnenburg, lid van het MH17-Rechtsbijstandteam. Beeld © ANP

Pas over een paar maanden neemt de rechtbank een besluit over veel van de verzoeken die door het Openbaar Ministerie zijn gedaan in het proces over het neerhalen van vlucht MH17. Het monsterproces gaat vanaf 8 juni verder. 

De advocaten van verdachte Oleg Poelatov moeten eerst de kans krijgen om het omvangrijke dossier - van ten minste 36.000 pagina's - te kunnen bestuderen.

Advocaten moeten zich inlezen

Zij beschikken pas sinds kort over het dossier en moeten hun achterstand op het OM, dat al jaren onderzoek doet, zo goed mogelijk kunnen inlopen, vindt de rechtbank.

Vanaf 8 juni krijgt de verdediging van Poelatov kans om te reageren op de verzoeken van het OM. Justitie had onder meer gevraagd om het horen van getuigen en deskundigen om meer te kunnen vertellen over tapgesprekken en beeldmateriaal.

In 3 minuten: hier gaat het MH17-proces over

Bijna zes jaar na de ramp met vlucht MH17 begint nu het strafproces. Vier verdachten staan terecht voor het aanleveren van de Buk-raket waarmee het vliegtuig werd neergehaald. Verslaggever Rik Konijnenbelt legt je uit hoe dit megaproces werkt.

Publiek en pers niet welkom

De uitspraak van de rechter was vandaag via livestream te volgen. In verband met het coronavirus waren pers en publiek niet welkom in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol. Alleen drie rechters, één griffier, de officier van justitie en een advocaat waren in de zaal. De rechters zaten op de voorgeschreven afstand van elkaar, de twee reserverechters bleven weg.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Anonieme getuigen vliegramp MH17 'vrezen voor hun leven'

Schouw van wrakstukken

Het OM heeft de rechtbank gevraagd de wrakstukken van het neergehaalde toestel van vlucht MH17 te gaan bekijken, tijdens een zogeheten schouw. Het vliegtuig is voor zover mogelijk gereconstrueerd in een hangar van de luchtmachtbasis Gilze-Rijen. De rechtbank wil eerst weten wat zo'n schouw toevoegt en hoe deze vorm moet krijgen.

Het advocatenteam van de nabestaanden heeft verzocht om een kopie van het strafdossier. Het OM heeft zich daar tot dusver tegen verzet, omdat het bang is dat het uitlekken van stukken het onderzoek kan doorkruisen. De rechtbank heeft bepaald dat de advocaten een beperkt aantal stukken moeten krijgen, die zij strikt binnen de muren van hun eigen kantoor moeten houden.

Vanaf juni bekijkt de rechtbank ook hoe het proces verdergaat. Voor de rechtszaak zijn diverse blokken van data gereserveerd, tot en met maart volgend jaar. De verwachting is dat de zaak langer dan dat zal duren.

Schutter, Adder, Chagrijn en Mol: dit zijn de verdachten van de MH17-ramp

Deze vier mannen staan terecht voor het neerhalen van vlucht MH17. Ze worden verdacht van moord op bijna 300 inzittenden met een BUK-raket.

Vier verdachten

Het proces is op 9 maart begonnen in het Justitieel Complex Schiphol. Van de vier verdachten - drie Russen en een Oekraïner - laat alleen Poelatov zich door advocaten vertegenwoordigen. De andere drie lieten niets horen.

Vlucht MH17 van Malaysia Airlines werd op 17 juli 2014 met een Buk-raket uit de lucht geschoten. Alle 298 inzittenden, onder wie veel Nederlanders, kwamen daarbij om het leven.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Nabestaande Ria blogt over het MH17-proces: 'Gek genoeg voel ik me euforisch'

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore