Ga naar de inhoud
Toch besmettelijk

Verlies van reuk en smaak mogelijk signaal corona

Beeld © ROBINUTRECHT

Mensen die geen symptomen hebben van het coronavirus, maar wel hun reuk en smaak verloren zijn, moeten zichzelf isoleren. Dat zeggen Britse artsen.

Koorts, hoesten en kortademigheid. Dat zijn de belangrijkste symptomen van Covid-19, de ziekte die het coronavirus veroorzaakt. Volgens artsen hebben sommige besmette mensen deze symptomen niet, maar zijn ze wel hun reuk en smaak kwijt. Zo kunnen ze dus nietsvermoedend een hoop andere mensen besmetten.

Penetrante lucht

The New York Times schrijft over een moeder die het virus had en de poepluier van haar baby niet meer rook. Of koks die ineens niet meer de smaak van knoflook konden proeven. Andere mensen zouden zoete geuren niet meer kunnen ruiken, of de penetrante lucht van de kattenbak.

Scherpe
Lees ook:
Scherpe nieuwe maatregelen tegen corona: dit zijn nu de regels

Britse keel-, neus- en oorartsen zeggen dat deze signalen wereldwijd worden gemeld. Ook al is het onderzoek hiernaar beperkt, volgens hen is het alarmerend genoeg om mensen op te roepen om minstens zeven dagen in quarantaine te gaan.

Ook waarschuwen ze medisch personeel om beschermende kleding en mondkapjes te dragen als ze mensen behandelen die hun reuk of smaak kwijt zijn.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Volgens professor Claire Hopkins van de British Rhinological Society zou hiermee de verspreiding van het virus vertraagd worden en levens kunnen worden gered. Ze zegt tegen The New York Times dat twee Britse, medisch specialisten al ernstig ziek zijn geworden nadat ze mensen met deze verschijnselen hadden behandeld.

Ook in Wuhan in China, waar de uitbraak begon, zouden kno-artsen en oogartsen zijn overleden nadat ze op die manier geïnfecteerd waren geraakt.

China
Pandemie
China over coronavirus: we hebben het ergste gehad

Ook artsen in de meest besmette gebieden van Italië bevestigen de vermoedens. Ogenschijnlijk gezonde mensen die alleen klagen over reuk- en smaakverlies blijken Covid-19 te hebben.

"Bijna alle patiënten in het ziekenhuis hebben hetzelfde verhaal", vertelt dokter Marco Metro uit Brescia. "Als je vraagt naar de gezondheid van hun partner dan zegt de patiënt dat ze gezond zijn, maar wel hun smaak en reuk kwijt zijn."

Zo sloopt zeep het coronavirus van je handen

02:00
Het belangrijker dan ooit om goed je handen te wassen.

Een Duitse viroloog van de universiteit van Bonn ging langs coronapatiënten in Heinsberg en ondervroeg ze naar hun klachten. Van de 100 mensen die hij sprak met milde klachten had tweederde ook al een aantal dagen last van reuk- en smaakverlies.

In Zuid-Korea, waar mensen op grote schaal getest worden op het virus, komen ook opvallende cijfers naar voren: van 2000 positief geteste personen bleek 30 procent last te hebben van reukverlies.

Wat zegt het RIVM?

"We weten dat het onderzoek naar uitval van reuk en smaak er is en we zijn aan het kijken hoe het er precies voor staat. We houden alle literatuur bij die daarover naar buiten komt, maar we moeten wel alles wegen voordat we het als advies overnemen. 

Als je merkt dat je reuk en smaak verliest dan kan je het melden bij de huisarts. Maar het staat nu niet in de richtlijnen van symptomen voor COVID-19. We sluiten niet uit dat het in de toekomst verandert. Het moet eerst beoordeeld worden, want je kan niet elk onderzoek zomaar overnemen."

Waarom
Lees ook:
Waarom wordt er in Nederland zo weinig getest op het coronavirus?