Initiatieven in coronatijd

Muziek in de buurtapp: 'Kijk ook naar vrolijke momenten'

23 maart 2020 12:00 Aangepast: 24 maart 2020 11:12
Frank Antens achter zijn piano

Het coronavirus houdt het Nederlandse volk in zijn greep. Geen sport meer op tv, niet meer naar de concerten van je favoriete band en een bezoek aan je oma zit er nu ook even niet in. Maar gelukkig zijn er ook veel mensen die het beste van de situatie maken. Vandaag het derde initiatief uit de serie: pianoleraar Frank Antens (54).

"Bij ons in de straat is het ook rustiger dan normaal. Je hoort dat veel mensen thuis zitten", zegt Antens. "Het is natuurlijk heel belangrijk dat we afstand bewaren en de richtlijnen volgen. Maar behalve dat iedereen goed op zichzelf moet letten, moet je ook proberen te kijken naar de vrolijke momenten." Dit was voor Antens een reden om een muzikaal initiatief op te zetten in de buurt.

Eerder in deze serie:

  1. Het buurtconcert in de Polluxstraat in Hilversum: "Iedereen mag meedoen en je mag alles gebruiken om lawaai te maken"
  2. Patricia en Alette brengen tulpen naar eenzame ouderen en ondernemers:  "Echt geweldig. Mensen wilden graag weten waarom wij dit deden. Dan zeiden wij dat alles zo negatief is de laatste tijd, je moet elkaar er doorheen helpen."

Hoe werkt het?

Het initiatief is ontstaan uit een eerder idee van Frank. "Normaal gesproken doen we dit met de vriendengroep, dan kiest iedereen een nummer waar hij of zij een mooie herinnering aan heeft. Wanneer we dan weer bij elkaar komen, speel ik de aangevraagde nummers. Toen we niet meer bij elkaar konden komen, bedachten mijn vrouw en ik dat we dit ook in onze eigen buurt konden doen. Toen heb ik via de buurtapp aangeboden om nummers te spelen voor mijn buurtgenoten."

Iedere dag kunnen buurtbewoners van Frank een verzoeknummer insturen in de buurtapp. Vervolgens kiest Frank er eentje uit en speelt hij het nummer op zijn piano. Dit filmt hij en stuurt hij in de  buurtapp zodat de hele buurt kan meegenieten. "Ik kies de nummers wel bewust uit. Er moet een verhaal of herinnering achter zitten."

Buurtbewoners

"Onze buurt is een erg gemêleerde straat, van jongeren tot ouderen. Hierdoor krijg ik ook de meest verschillende verzoeknummers", zegt Frank. "Sommige nummers zijn wat makkelijker te maken dan de andere. Als een nummer gecomponeerd is voor piano is het geen probleem, maar blaasmuziek omzetten naar piano is wat lastiger."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Ik blijf open, hoe dan ook', zegt drogist Lammie

Een vrouw uit de buurt vertelt waarom ze een klassiek nummer heeft aangevraagd bij Frank: "Klassieke muziek raakt bij mij een snaar die moeilijk kan worden bereikt met het verstand. Muziek bereikt je gevoel en klassieke muziek doet dit nog meer. Muziek beweegt, ontroert en vertelt."

Een andere vrouw uit de buurt heeft voor een nummer van K3 gekozen: "Ik heb het aangevraagd voor de kinderen. Hierdoor kunnen ze meezingen en dansen waardoor ze vrolijk worden."

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore