Ga naar de inhoud
Grencontroles

Grensarbeiders sneller de Belgische grens over dankzij vignet

Beeld © ANP

Mensen met een vitaal beroep die regelmatig de Belgische grens over moeten, kunnen een vignet krijgen. Zo kunnen ze sneller de grens tussen België en Nederland oversteken. Vorige week begon België met in- en uitreiscontroles om verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

Dit vignet moet oponthoud bij de grens voorkomen, meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken. Grensarbeiders die werken in vitale sectoren en een cruciaal beroep hebben, kunnen een vignet aanvragen. Het gaat alleen om mensen die een onmisbaar beroep uitoefenen.

België
Lees ook:
België gooit grens met Nederland dicht voor 'onnodige' reizen

Zonder zo'n vignet is het niet toegestaan om vanuit Nederland via België naar een Nederlandse eindbestemming te reizen, ook niet voor woon-werkverkeer. Het vignet is er gekomen na overleg tussen Nederlandse en Belgische ministers.

Noodzaak aantonen

Nederlanders en andere niet-inwoners die naar België komen, moeten de noodzaak daarvan aantonen. De Belgische minister Crem (Binnenlandse Zaken) raadt zakenreizigers aan een 'geloofwaardige werkgeversverklaring' op zak te hebben. Het controleren van die verklaringen leidt tot veel oponthoud.

België sluit grenzen: 'Flauwekul'

01:20
Goedkoop tanken zit er voor Nederlanders voorlopig niet in.

Toeristen, automobilisten die komen om goedkoper te tanken en eigenaren van een vakantiehuis op Belgisch grondgebied worden weggestuurd.

Strafbare feiten

"De Belgische autoriteiten controleren actief en verschillende grensovergangen zijn gesloten", schrijft het ministerie. Het is strafbaar het verbod op niet-essentiële reizen te overtreden, benadrukt Binnenlandse Zaken. "Het gebruiken van een vignet op basis van onjuiste informatie is valsheid in geschrifte. Ook dit is een strafbaar feit."

Olympische
Lees ook:
Olympische Spelen mogelijk uitgesteld, Canada doet dit jaar sowieso niet mee