'Houd afstand, alsjeblieft'

Artsen en politie luiden noodklok: 'Blijf binnen of mensen gaan dood'

22 maart 2020 14:41 Aangepast: 22 maart 2020 15:58
In het Amsterdamse bos staat de kersenbloesems in bloei. Dit trekt normaal gesproken veel bezoekers, nu wordt het afgeraden hier te komen. Beeld © ANP

IC-verpleegkundigen, artsen, politieagenten. Ze luiden massaal de noodklok met allemaal dezelfde boodschap: blijf alsjeblieft binnen, want er gaan mensen dood. "Ik word echt boos als ik zie dat mensen massaal naar het strand gaan."

Hij zit op dit moment te Kolonisten van Catannen met zijn gezin, kinderarts Jan Peter Rake van het UMCG. "Dit zou heel Nederland moeten doen", zegt hij. En om dat duidelijk te maken, plaatste hij een filmpje op Twitter met de dringende boodschap: blijf alsjeblief thuis.

Keihard aan het werk

"Er gaan mensen dood als je dat niet doet", vertelt hij. "Waarschijnlijk zijn dat niet de mensen die nu buiten lopen, maar wel hun ouders, of hun buurman of kwetsbare vrienden. In Groningen is het nog niet zo druk als in Brabant, maar wij zijn hier wel keihard aan het werk om ons voor te bereiden op een stroomvloed aan IC-patiënten. Als mensen nu binnen blijven, kunnen wij straks de zorg aan. Het lijkt erop dat nog niet iedereen dat beseft."

"Met elkaar moeten we ervoor zorgen dat de zorg niet ontploft", gaat Rake verder. "Er worden al veel patiënten vanuit Brabant verplaatst naar ziekenhuizen in het noorden van het land. Moet je je voorstellen: je wordt in coma gebracht in een Brabants ziekenhuis en wordt twee weken later wakker in Groningen."

Zieke kinderen verplaatst

In Nederland zijn inmiddels 4204 mensen positief getest en 179 patiënten zijn overleden. "We zijn kinderen bij wie dat kan van de intensive care aan het verplaatsen zodat ook daar coronapatiënten terechtkunnen. We zijn alles in gereedheid aan het brengen om deze crisis te boven te komen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Politici richten zich tot Nederland: 'Houd afstand', en 'Doe effe normaal'

"Daarom, nogmaals: sla de waarschuwingen van de overheid niet in de wind. Echt, ik snap dat het lekker weer is en dat mensen naar buiten gaan, maar houd alsjeblieft afstand. Er is nu nog geen complete lockdown, maar de groep die nu bij elkaar komt, kan het verpesten voor de hele maatschappij. Want als niemand de verantwoordelijkheid neemt, dan zit die lockdown er wel aan te komen."

'Ze hebben geen idee'

Eric van Dommelen is wijkagent in Leiden-Zuid. Hij is voor de tweede week toegevoegd aan een speciaal team van vier wijkagenten dat met de jeugd in gesprek gaat. "Ze waren onbezorgd aan het voetballen en zaten als kippen op een stok op bankjes bij elkaar", vertelt hij.

Eric van Dommelen Eric van Dommelen

"Als je met deze jongens en meiden in gesprek gaat, dan merk je dat ze van andere sites hun informatie halen dan van het RIVM en de overheid", vertelt hij. "Sommigen hebben echt geen idee dat zij het virus kunnen verspreiden door zo bij elkaar te zitten. Daarom maken wij een praatje met ze en vragen we hoe het met ze gaat. We zijn niet belerend, dat werkt niet, maar we leggen wel uit dat deze samenscholing echt niet meer kan."

En wat zeggen die jongeren dan? "Ja, maar meneer, mogen we dan niet meer voetballen? Kunnen we geen pizza meer halen en hoe kom ik dan aan mijn sigaretten? Het is belangrijk om deze jongeren ook te informeren over het belang van die 1,5 meter. Ze moeten zich er echt meer bewust van worden."

'Het hakt erin'

Ook Irma van der Kall, die op de spoedeisende hulp werkt, plaatste een emotionele oproep. "De eerste coronaverdachte patiënt die ik heb opgevangen op de spoed is nu, een paar dagen later, overleden. Dat hakt erin. Nu is het menens", schrijft ze.

"Het gaat er niet om dat jij of die ene gezonde sterke boom van een kerel/vriend van je dat virusje wel aankan. Het gaat erom dat we de snelheid van verspreiding zo laag mogelijk houden zodat we iedereen die het nodig heeft wel de juiste zorg kunnen bieden. Zodat wij als zorgprofessionals de corona-, maar ook de 'gewone' patiëntenzorg kunnen bieden die ze nodig hebben. Dat er bedden op afdelingen en IC's beschikbaar blijven. Dat we beademingsapparatuur hebben. Dat we genoeg personeel overhouden. Het gaat er niet om dat jij even twee dagen wel of niet snottert. Het gaat erom dat er geen mensen dood gaan omdat jij je gains of sociale contact belangrijker vond."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore