Irritatie

Politici richten zich tot Nederland: 'Houd afstand', en 'Doe effe normaal'

22 maart 2020 13:03
Door de drukte op de Posbank in Gelderland kunnen mensen onmogelijk afstand houden. Beeld © ANP

Politici blijven benadrukken dat Nederlanders echt 1,5 meter afstand tot elkaar moeten houden en plekken met veel mensen zoveel mogelijk moeten mijden. Ze maken zich boos om mensen die zich daar niets van aantrekken. "Doe. Effe. Normaal."

Dit weekeinde gaan op sociale media veel foto's rond van plekken waar mensen toch dicht op elkaar lopen, ondanks de adviezen van deskundigen.

Niet alleen Natuurmonumenten roept mensen op binnen te blijven. Ook politici maken zich er druk om. "Ik begrijp niet dat mensen zich er niet aan houden", zegt staatssecretaris Hans Vijlbrief in WNL Op Zondag.

'Doe het niet half'

Ook Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib spreekt zich uit. "Normaal gesproken roep ik Kamerleden tot de orde, maar nu doe ik een oproep aan iedereen." 

Arib schrikt ervan 'hoe veel mensen deze crisis lijken te onderschatten'. "Houd rekening met elkaar", zegt ze. "Leef de hygiënemaatregelen strikt na. Doe het niet half, maar rigoureus."

In het Bloesempark in Amsterdam liepen mensen te dicht op elkaar. In het Bloesempark in Amsterdam liepen mensen te dicht op elkaar.

Aan alle mensen in het park

Klaas Dijkhoff, fractievoorzitter van de VVD, uit zijn irritatie op sociale media. "Aan al die mensen bij elkaar op de markt, in het park en op 'schijt aan corona'-huisfeestjes: Doe. Effe. Normaal!" schrijft de VVD'er.

De 'helden in de zorg' vragen Nederlanders zo veel mogelijk thuis te blijven en afstand te houden, aldus Dijkhoff.

'In Brabant sterven mensen'

ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers vertelt op Twitter dat Brabantse Intensive Care-artsen 'jankend hadden zitten kijken' naar de foto's van 'totaal onverantwoordelijke Randstedelingen'.

"In Brabant sterven mensen aan Corona en boven de rivieren doen nog veel te veel mensen alsof ze van niets weten."

"We kunnen het niet vaak genoeg zeggen", vat defensieminister Ank Bijleveld samen. "Social distancing is cruciaal, houd afstand!"

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore