Defensie helpt

Verplaatsen honderden coronapatiënten uit Brabant wordt megaoperatie

21 maart 2020 22:58 Aangepast: 21 maart 2020 23:12
Vandaag werd de operatie in Tilburg voorbereid. Beeld © ANP

In het Tilburgse Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis zitten sinds vanmiddag 'medische planners' achter computers om een enorme logistieke operatie in goede banen te leiden: het vervoer van honderden coronapatiënten. Daarbij zal steeds vaker een beroep worden gedaan op militairen.

Commandant Jerome Hek, die leiding geeft aan de militairen, is blij dat Defensie kan bijspringen. "We kunnen enorm bijdragen omdat we weten hoe we in crisisomstandigheden moeten werken."

Waar is plek?

De militairen kunnen het overzicht houden, zodat de patiëntenstroom op de juiste manier kan plaatsvinden. Ziekenhuizen in Brabant, die door de uitbraak van het coronavirus met capaciteitsproblemen kampen, bepalen zelf welke patiënten het beste verplaatst kunnen worden. Andere ziekenhuizen geven aan waar er plek is.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Leger gaat helpen patiënten uit Brabant te vervoeren

Defensie regelt de logistiek. Commandant Hek: "De uitdaging is het behandelen van de grote patiëntenaantallen en het afstemmen van schaarse specialistische middelen."

Blijven zolang het nodig is

In de coronacrisis zal steeds vaker een beroep worden gedaan op militairen, verwacht Defensie. "We zullen alle capaciteiten bij elkaar moeten brengen om de crisis het hoofd te bieden." Defensie zegt zolang te willen blijven helpen als het nodig is, vooral op het gebied van crisisplanning.

De militairen die in Tilburg aan de knoppen zitten, komen van de brigade in Oirschot. Zij begrijpen 'geneeskundige afvoerketens' als geen ander, omdat ook op missie patiënten vervoerd moeten worden.

Dagelijkse update nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

De situatie in Nederland is niet hetzelfde als een 'oorlog met een vijand tegenover ons', zegt Hek. Maar de noodzaak om te plannen en het overzicht te bewaren in een crisissituatie is 'zeker vergelijkbaar' met militaire missies.

Honderden patiënten

De capaciteit van de Brabantse ziekenhuizen, waaronder de intensive care, is de komende week onvoldoende. Door overbelasting zullen circa 500 tot 700 patiënten naar de intensive care en andere afdelingen in ziekenhuizen buiten de provincie moeten worden gebracht. Vandaag was het voor ongeveer 60 patiënten al zover.

Zo jaagt de wereld op een coronavaccin

Zolang er geen vaccin is, zal het coronavirus als een golf de wereld over blijven gaan, zei premier Rutte. Hoe zit het met de zoektocht naar een geneesmiddel?

Die eerste 60 patiënten zijn vooral door onderlinge contacten tussen ziekenhuizen geholpen aan een bed. Komende week wordt daarvoor een landelijk coördinatiepunt ingesteld.

Piek afvlakken

Door de herverdeling moet de piek in het aantal patiënten afvlakken. Dat heeft misschien tot gevolg dat in andere regio's pieken ontstaan als de epidemie ook buiten Brabant nog ernstiger wordt. Het kan zijn dat tegen die tijd het omgekeerde gebeurt: dat patiënten daarvandaan naar Brabant worden gebracht.

Miniatuurvoorbeeld
Liveblog coronacrisis:

Regering Italië besluit tot vrijwel totale lockdown

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore