Ga naar de inhoud
Nederland

Van der Valk bouwt kamers om tot verloskamer om ziekenhuis te ontlasten

Het Van der Valkhotel in Uden-Veghel. Beeld © Google Maps

Om het Udense ziekenhuis Bernhoven te ontlasten, bouwt het Van der Valkhotel aan de overkant van de weg drie hotelkamers om tot verloskamers.

Vooral in Noord-Brabantse ziekenhuizen is het alle hens aan dek vanwege de zorg voor coronapatiënten. Niet-acute zorg moet daar steeds vaker plaats voor maken.

Alternatieve locatie

Daar vallen ook poliklinische bevallingen onder: als gezonde vrouw in het ziekenhuis bevallen, met je eigen verloskundige. Om zwangeren deze mogelijkheid niet te ontnemen en tegelijk de ziekenhuizen te ontlasten, wordt naar alternatieve locaties gezocht.

Een daarvan is dus het Van der Valk in Uden. "Het verzoek voor een geboortecentrum kwam vanuit het ziekenhuis", zegt woordvoerder Vincent van Leeuwen van de hotelketen. "Het is niet zo dat Van der Valk actief op ze af is gestapt, zo van: bij ons zijn nog wel kamers vrij."

Uitslaapkamer

Het gaat om drie kamers die momenteel worden omgebouwd. Zo moest er zeil in worden gelegd in plaats van vloerbedekking. De kamers krijgen verder dezelfde apparatuur als een bevalkamer in het ziekenhuis.

Ook komen er een uitslaapkamer en een werkruimte voor de verloskundigen. Van Leeuwen houdt nog een heel kleine slag om de arm. "Iedereen is nagenoeg akkoord." 

Grote
Lees ook:
Grote problemen als er meer dan 1200 kwetsbare coronapatiënten zijn

Betrokkenheid

De hotelketen doet het niet belangeloos, weet hij. "Van de ziekenhuizen krijgen ze een marktconforme vergoeding voor het gebruik van de kamers. Wel leeft in de hele familie Van der Valk sterk de wens om hun betrokkenheid te laten zien bij de huidige crisis."

Van der Valk is een van de bekendste Nederlandse familiebedrijven, met bijna honderd hotels waar overal een familielid aan het roer staat.

Lege kamers

Mede daarom zijn er ook al vergevorderde gesprekken om van het Van der Valk in Stein-Urmond een noodhospitaal te maken. "Dat zou dan voor coronapatiënten zijn die te ziek zijn om thuis te blijven, maar niet per se in het ziekenhuis hoeven te liggen."

Als dat plan doorgaat, zegt Van Leeuwen, wordt het hotel niet meer als zodanig gebruikt. "Daar moet dan zoveel voor worden omgebouwd. Maar goed, de kamers staan nu veel leeg."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore