Mooi weer

Oproep burgemeester na grote toeloop dagjesmensen: 'Kom niet naar Zandvoort'

21 maart 2020 18:56 Aangepast: 21 maart 2020 19:01
Het was vandaag druk langs het strand van Zandvoort.

Het was vandaag ontzettend druk in Zandvoort vanwege het mooie weer. En dat baart de inwoners én de burgemeester van Zandvoort grote zorgen. Daarom doet burgemeester David Moolenburgh een dringende oproep aan alle dagjesgasten: "Kom niet naar Zandvoort." Vanuit meer badplaatsen klinkt dat geluid.

Inwoners van Zandvoort trokken vandaag aan de bel toen ze zagen hoe hun dorp overspoeld werd door dagjestoeristen. "Een groot deel van de dag stonden er files richting de badplaats", zegt Zandvoorter Leo Miezenbeek tegen RTL Nieuws.

Zorgen

Normaal is dat prima, maar door de dreiging van het coronavirus zitten veel inwoners daar niet op te wachten. Ze maken zich grote zorgen, zegt Miezenbeek. 

"Ik snap dat mensen graag buiten willen zijn en dat het strand aantrekkelijk is met dit weer, maar we maken ons ook heel erg zorgen dat het virus zich hierdoor sneller verspreidt."

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

Daarom zijn inwoners via Facebook een actie gestart en hebben ze ook burgemeester Moolenburgh benaderd. Die laat desgevraagd weten dat hij een dringende oproep doet aan iedereen om tijdens de coronacrisis niet naar Zandvoort te komen'

Vrees voor totale lockdown

"Ik kan het dorp niet op slot gooien", licht hij toe. "De mensen die dat zouden moeten controleren, hebben in deze tijden ook belangrijkere klussen te doen. Daarom vraag ik iedereen om in deze tijden niet naar Zandvoort te komen."

Na de crisis is iedereen weer van harte welkom, zegt hij. Inwoners zijn blij met de oproep. Ze vrezen een totale lockdown als de stroom strandgangers aanhoudt.

De burgemeester van Zandvoort. De burgemeester van Zandvoort.

Niet alleen Zandvoort heeft last van topdrukte. Ook andere badplaatsen in het land zijn deze dagen populair bij dagjesgasten.

De Veiligheidsregio Zeeland (VRZ) deed gisteren al een oproep aan toeristen om niet naar Zeeland te komen. "We moeten de (ziekenhuis)zorg optimaal voorbereiden op een grote coronazorgvraag", aldus de veiligheidsregio, die met de oproep wil voorkomen dat het coronavirus zich verder verspreidt door de komst van toeristen. 

Zo jaagt de wereld op een coronavaccin

De wereld is op zoek naar een coronavaccin. Zo jaagt de wereld op een vaccin.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Corona-update: mondkapjes, pensioenpremies en Duitse recessie lijkt onvermijdelijk

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore