Ga naar de inhoud
Zij houden Nederland draaiende

'Ik blijf open, hoe dan ook', zegt drogist Lammie

Drogist Lammie: "We luisteren naar de mensen."

Het zijn gekke tijden in Nederland. In deze serie laten we de mensen aan het woord die ons land draaiende houden. Vandaag aflevering 4: drogist Lammie Vedder (59) uit Gieten. "De vraag naar paracetamol is immens."

"We ontsmetten de deurklinken, pinautomaten, kassa. We houden afstand van klanten, hebben geen test-artikelen meer in de winkel, delen geen snoepjes meer uit aan de kindertjes. Als je me een maand geleden had verteld dat we op deze manier hadden moeten werken, had ik je niet geloofd. 

Maar wat moet dat moet. We zijn een adviesdrogist, we geven een stukje persoonlijk advies aan de mensen die binnenkomen. Dat is geen kwestie van een foldertje oplepelen, nee, we kijken écht naar de persoon die voor ons staat."

'Wat
Aflevering 1
'Wat er ook gebeurt, mijn lessen gaan door', zegt juf Ilanit

Behoefte aan vitamine C 

"Ik merk dat nu huisartsen het te druk hebben door het coronavirus, mensen, vooral ouderen, meer behoefte hebben aan ons advies. We hebben bijvoorbeeld veel vitaminepillen, pijnstillers, producten die de weerstand verhogen. Daar is nu meer behoefte aan. Vooral de vitamine-C-tabletten vliegen de toonbank over.

Zelfde verhaal met paracetamol. We verkopen iedereen maar één pakje en het ligt achter de kassa. Gelukkig snappen de mensen het als we het uitleggen."

'Verbroedering
Aflevering 2
'Verbroedering onder passagiers', zegt buschauffeur Bart

Bizar, hoor

"Handgel is nergens meer te krijgen, dus bij ons ook niet. Daar kwam echt ineens een run op. Voor we het doorhadden, was het uitverkocht. Bizar, hoor. Het is lastig om mensen een 'nee' te verkopen, normaal heb ik alles op voorraad. Maar nu is het niet normaal. 

Het is drukker in de winkel. Maar we kunnen het aan. We kletsen minder, werken harder, omdat het moet. Mensen hebben daar ook wel behoefte aan, merk ik, even een praatje. Op afstand wel, natuurlijk, we houden de regels in acht.

De rijen zien er ook anders uit: mensen staan soms helemaal in de hoek van de winkel zodat ze afstand kunnen houden. Maar op die manier is het prima te handelen." 

Zo sloopt zeep het coronavirus van je handen

02:00
Handen wassen is het advies van het RIVM.

Toch wel huiverig

"Door die drukte merken mijn personeelsleden en ik wel: de mensen zijn best wel huiverig, je hoort ze soms zeggen: 'Stel dát... Dan heb ik het maar vast in huis.' Het nieuws is nu niet alleen iets dat op de tv te zien is, maar we zíjn met heel Nederland het nieuws.

Ik zie hier als drogist ook wel een belangrijke taak: ouderen, kwetsbare mensen die bij ons komen, geruststellen. Ik kan angst niet wegnemen, maar ik kan wel luisteren naar de zorgen die mensen hebben. Als je dingen deelt, worden ze minder groot.

Ik voel me een beetje de kapitein op het schip. Ik ben de eigenaresse van deze drogist. We moeten open blijven, daar is behoefte aan. Dat vind ik ook zo mooi aan dit vak, hoor. Wat er ook gebeurt, ik heb een zorgplicht waaraan ik moet voldoen. Ik ben degene die de winkel opent en de winkel sluit. Ik ben de laatste die het schip verlaat."

'Ik
Aflevering 3
'Ik raak die doos niet aan', zegt pizzabezorger Bora

Zij houden Nederland draaiende

Premier Rutte zei in zijn toespraak op tv tegen heel Nederland: 'We moeten dit met z'n allen doen'. Maar hoe ziet dat er in het dagelijks leven uit? 

RTL Nieuws plaatst vanaf nu met deze serie dagelijks verhalen van de mensen die doorwerken. De mensen die ervoor zorgen dat onze samenleving, zo goed en zo kwaad als het gaat, door blijft draaien.

Bekijk hier de andere afleveringen

Tips, suggesties? Mail naar lisanne.van.sadelhoff@rtl.nl