Coronacrisis

Koning in zeldzame tv-toespraak: 'Coronavirus niet te stoppen, eenzaamheidsvirus wel'

20 maart 2020 18:57 Aangepast: 20 maart 2020 20:13

In een zeldzame televisietoespraak heeft koning Willem-Alexander zijn meeleven uitgesproken met mensen die getroffen zijn door het coronavirus en met hun naasten. Hij zei ook mee te voelen met mensen die noodgedwongen eenzaam zijn. "Het coronavirus is niet te stoppen", zei hij. "Maar het eenzaamheidsvirus wel."

Binnen enkele weken is ons dagelijks leven drastisch veranderd, begon de koning zijn toespraak. "Het coronavirus raakt ons allemaal, in Nederland, in de Caribische delen van het Koninkrijk en in de hele wereld."

De koning sprak zijn medeleven uit. "Wij leven intens mee met de nabestaanden van de mensen die zijn overleden en met alle coronapatiënten, thuis of in een ziekenhuis. Wij denken aan u in deze moeilijke tijd."

'Noodzakelijk en ingrijpend'

De koning is trots op de verrichtingen van onderzoekers en zorgmedewerkers. "Mensen leveren uitzonderlijke prestaties", zei hij. Hij deed ook een oproep om de maatregelen serieus te nemen om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Die maatregelen zijn 'noodzakelijk en ingrijpend', zei hij. 

Koning roept Nederlanders op elkaar te steunen

"Wij denken aan u in deze moeilijke tijd." De koning sprak zijn medeleven uit met patiënten, slachtoffers en nabestaanden.

"Ik begrijp uw verdriet als u uw geliefde, uw moeder, vader, oma of opa niet kunt bezoeken in het verpleeghuis. Juist nu wilt u maar één ding: hun hand vasthouden. Troost geven."

Onmisbare mensen

Hij stond stil bij verschillende beroepsgroepen. "Mensen die onmisbaar zijn, om te voorkomen dat het openbare leven stilvalt. Mensen in de logistiek, de supermarkt, de schoonmaak,de ICT, het onderwijs, de kinderopvang, het openbaar vervoer, bij de politie en al die anderen. Zonder u gaat het gewoonweg niet. Heel veel dank."

De koning sprak ook kinderen direct toe. "Eerst is het misschien spannend om vrij te zijn, maar dat gaat snel over."

Verder zei hij dat Nederland met 'alertheid, solidariteit en warmte' door de crisis kan komen.

Koninklijk Huis-verslaggever Sander Paulus over de toespraak

"Zoals verwacht probeerde de koning ons een hart onder de riem te steken. Hij nam daar ook uitgebreid de tijd voor", zegt koninklijk huis verslaggever Sander Paulus. 

Bijzonder aan de toespraak was volgens Paulus dat de koning zich speciaal richtte tot de kinderen en ouders die opeens thuis zijn komen te zitten.

Een ander belangrijk en opvallend moment was de oproep om te luisteren naar wat de wetenschap voorschrijft. "We mogen trots zijn op onze deskundigen, de GGD's, het RIVM, die ons op basis van kennis de weg wijzen. Zij staan onder hoge druk. Het is belangrijk dat we hen opvolgen,zei de koning."

Volgens Paulus is het bijzonder dat de koning ons toesprak. "Dat gebeurt niet vaak. Het gebeurt alleen als er iets heel bijzonders aan de hand is. Als er behoefte is aan leiderschap en sturing." 

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore