Corona-update, stel je vraag

Kunnen muggen het coronavirus verspreiden?

21 maart 2020 14:34 Aangepast: 21 maart 2020 15:44
Beeld © RTL Nieuws

Nederland is in de ban van het coronavirus. Mensen wordt gevraagd thuis te blijven en zoveel mogelijk afstand tot elkaar te houden, om verspreiding van het virus te voorkomen. Maar over een paar weken begint het muggenseizoen. Kunnen die het virus overdragen?

Dat willen Bas, Zoe en Delano weten.

WHO

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is daar vrij duidelijk over op hun site: Het nieuwe coronavirus kan niet worden overgedragen door muggenbeten, schrijven ze. "Tot op heden is er geen informatie of bewijs dat suggereert dat het nieuwe coronavirus door muggen kan worden overgedragen."

Het nieuwe coronavirus is volgens de WHO een virus dat zich voornamelijk verspreidt door druppeltjes die worden gegenereerd wanneer een geïnfecteerde persoon hoest of niest, of door druppeltjes speeksel of afscheiding uit de neus.

De WHO waarschuwt dan ook: "Om uzelf te beschermen, was uw handen met desinfecteermiddel of water en zeep. Vermijd nauw contact met iedereen die hoest en niest."

Virus komt niet in bloed

Een vrij duidelijk antwoord dus. Ook volgens viroloog Menno de Jong van het AMC is verspreiding van het virus door muggen niet mogelijk. "Het virus is niet via muggen overdraagbaar."

Dat zegt ook viroloog Mariet Feltkamp van het LUMC. "Dit virus komt bij gewone patiënten nooit in het bloed terecht en kan dus ook niet via muggen verspreid worden."

RTL Nieuws corona-update

Antwoord op coronavragen

Hier lees je alle vragen en antwoorden terug van antwoorden op vragen van bezoekers over corona.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore