Ritmisch lawaai

Een concert in je eigen buurt: 'Iedereen doet mee vanuit de voordeur'

21 maart 2020 13:41 Aangepast: 21 maart 2020 13:49
In Hilversum maken ze samen muziek op straat

Geen sport meer op tv, niet meer naar de concerten van je favoriete band en een bezoek aan je oma zit er nu ook even niet in. Maar gelukkig zijn er ook mensen die het beste van de situatie maken. Vandaag het eerste initiatief uit de serie: het buurtconcert in de Polluxstraat in Hilversum.

Mieke van Dael (51) woont samen met haar man in de Polluxstraat. Haar man zit in het Radio Filharmonisch Orkest en zelf geeft ze les aan het conservatorium. "Ik merkte dat veel mensen die thuiszitten zoeken naar wat ze met hun tijd kunnen doen. Zelf zat ik met de vraag: hoe kunnen we blijven bewegen en een uitlaatklep vinden in deze tijd? Toen bedachten mijn man en ik dat er meer beroepsmusici in de straat wonen."

Iedereen doet mee

Naast Mieke (fagottist) en haar man (paukenist) woont er een hoornist, dirigent en een muziekleraar in de buurt. Ook wonen er kinderen en andere mensen die op amateurniveau een instrument bespelen. "Ik stuurde gelijk een appje naar de andere muzikanten met het voorstel om dit weekend een voordeurconcert te doen in de straat. Iedereen was direct positief."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Pretparken dicht, EK voetbal onzeker: alle leuke dingen afgelast of uitgesteld

Om drie uur 's middags trappen de vijf professionele muzikanten het concert af. Ze beginnen met tikken of rammelen op een vuilnisbak. Daarna moeten de andere mensen uit de straat worden opgetrommeld om uit het raam te hangen of ze moeten bij de voordeur gaan staan. "Iedereen mag meedoen en je mag alles gebruiken om lawaai te maken", zegt Mieke.

Saamhorigheid

Het maken van lawaai moet wel op een ritmische manier worden gedaan. Volgens Mieke zorgen de professionele muzikanten daar voor. "De musici zorgen ervoor dat er een 'groove' wordt gemaakt, dat is een swingend ritme waarop je kunt bewegen. Wanneer iedereen uit de straat ritmisch lawaai maakt kunnen de blaasinstrumenten beginnen met spelen." Het buurtorkest speelt tijdens het concert muziek van Mozart en Beethoven.

Volgens Mieke is muziek essentieel in deze aparte tijd. "Muziek verbindt tijdens momenten van crisis. Het zorgt voor saamhorigheid in tijden van binnenblijven. Normaal gesproken is muziek al een verbindende factor, maar ik denk dat het zeker op dit moment erg verlichtend werkt."

Genezen van het coronavirus: 'Ik dacht: ga ik zo dood?'

Tijdens het skiën in Italië liep Rob het coronavirus op. Hij werd heel erg ziek, maar is er nu bijna weer helemaal bovenop.
RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore