Vrees is voorbij

Daniël (19) mag toch in Nederland blijven: 'Kan wel huilen van geluk'

20 maart 2020 17:21
Daniel Buter.

De in Amsterdam geboren Daniël Buter (19), die vreesde voor uitzetting naar de Dominicaanse Republiek, mag toch in Nederland blijven. Dat hebben bronnen aan RTL Nieuws bevestigd. "Ik kan wel huilen van geluk. Eindelijk is mijn nachtmerrie voorbij", laat Daniël weten.

Daniël Buter, die in Nederland is geboren, kwam er in 2016 achter dat hij geen geldig paspoort had. Het lukte hem namelijk niet om zich bij het mbo in te schrijven. Eerder was altijd onopgemerkt gebleven dat hij eigenlijk illegaal in Nederland was. 

Afgewezen

Hij vroeg twee keer een verblijfsvergunning aan, maar die werd steeds afgewezen. De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) had het vermoeden dat Daniël met de nieuwe aanvraag ook zijn vader naar Nederland wilde halen. Zijn ouders wonen beiden niet in Nederland.

Dagelijkse update nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Hij werd eind vorig jaar nog opgepakt omdat hij niet was komen opdagen bij een 'vertrekgesprek' . 

Zó blij

Maar vandaag kwam dan eindelijk dat langverwachte nieuws: hij mag in Nederland blijven. De juridisch adviseur van Daniël, Maroua Bensalah, kreeg het een uur geleden te horen.  

"Een medewerker van de IND belde me met het geweldige nieuws. Daniël mag blijven! Ik was heel erg blij en heb meteen met hem contact gezocht. Hij kon wel janken van geluk. 'Ik ben bang dat ik ga huilen', zei hij. Hij is zo blij. Helemaal nu, in die vreselijke coronasituatie. Hij zei: mijn nachtmerrie is nu eindelijk voorbij."

Daniel Buter. Daniel Buter.

Waarom hij nu wel mag blijven?  "Ze zijn er nu wel van overtuigd dat hij hier in Nederland echt bij zijn oma is opgevoed. En die heeft de Nederlandse nationaliteit."

Ouders komen niet 

Zijn ouders mogen niet naar Nederland komen. De IND heeft eerder bepaald dat de vader van Daniël niet in Nederland mag wonen. Hij moest in 2003 het land uit, toen Daniël 3 jaar oud was.

De moeder van Daniël had hem als baby al verlaten. Daarom werd ervoor gekozen Daniël op te laten groeien bij zijn oma, die wel in Nederland mocht blijven.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Daniël werd niet zomaar opgepakt: hij kwam niet opdagen bij gesprek met IND

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore