Ga naar de inhoud
Corona-update, stel je vraag

Waarom besmetten we jonge mensen niet bewust met het coronavirus?

Het doel is inmiddels duidelijk: de verspreiding van het coronavirus vertragen en uiteindelijk het bereiken van 'groepsimmuniteit' zodat de kwetsbare mensen in de samenleving beschermd zijn. Maar waarom versnellen we dat proces niet door jonge en sterkere mensen die er nauwelijks last van zullen hebben bewust te besmetten?

Die vraag van Bjorn en Amy gaan we vandaag beantwoorden in de 21ste editie van de corona-update.

Onorthodox

In de bestrijding van het coronavirus zijn al flink wat maatregelen genomen. Sluiting van de verpleeghuizen bijvoorbeeld, maar ook het dwingende advies om 1,5 meter afstand van elkaar te houden en geen handen meer te schudden. Al die maatregelen zijn volgens het kabinet nodig om verspreiding van het virus te vertragen.

Deskundigen zeggen dat als 60 procent van de Nederlanders van het virus is genezen, het virus zich minder goed kan verspreiden. Dan bouwen we groepsimmuniteit op. Mensen die het virus hebben gehad, kunnen het meestal niet nog eens krijgen. Ze vormen daardoor een schil van beschermde mensen om de niet-beschermde mensen heen. 

Waarom niet versnellen?

Dat proces kan maanden duren, denkt het RIVM. Maar waarom zou je dat niet versnellen door sterke mensen bewust ziek te maken?, dachten onder meer Bjorn en Amy. Het is immers bekend dat veel jongere mensen met het coronavirus slechts lichte klachten hebben. 

Waarom
Lees ook:
Waarom is het 'goed' dat gezonde mensen het coronavirus krijgen?

Hoewel ingrijpende maatregelen door het kabinet en het RIVM niet worden geschuwd, gaat dit een flinke stap te ver. Volgens het RIVM is het bijzonder 'onethisch' om mensen bewust met het coronavirus te besmetten. Het instituut wijst erop dat ook jonge, gezonde mensen ernstig ziek kunnen worden.

16-jarige Sehraz

Dat gebeurde bijvoorbeeld met de pas 16-jarige Sehraz uit Breda. Hij had geen gezondheidsklachten maar raakte wel besmet het virus. Het maakte hem zo ziek dat hij nu al langere tijd op de intensive care ligt in het ziekenhuis in Rotterdam. Hij ligt aan de beademing en wordt kunstmatig in slaap gehouden.

Hoewel de kans bij jongere mensen kleiner is dat ze ernstige klachten krijgen, is het dus zeker niet uitgesloten. Het RIVM is daarom stellig: "De suggestie om gezonde mensen te besmetten met het virus om eerder groepsimmuniteit te bereiken, is ethisch totaal onverantwoord."