Coronavirus

Lockdown met 31 mensen in één huis: 'Geen glazen en jointjes meer delen'

23 maart 2020 07:57 Aangepast: 23 maart 2020 14:23
Noa en zijn dertig huisgenoten, voor de coronacrisis Beeld © Sam ten Thij

Ze delen een keuken, badkamer, een ruimte met pooltafel en kippen. Noa Manú Snoeren woont met dertig studenten in een oud asielzoekerscentrum in Amsterdam. Drie weken geleden gaven ze nog een groot huisfeest, nu is het over met de pret. "Als één iemand geïnfecteerd raakt, raken we allemaal besmet."

Het is rommelig, de deur wordt platgelopen en social distancing kan niet met zoveel mensen: Noa’s studentenhuis lijkt op het eerste gezicht niet de beste plek voor quarantaine. Toch moeten de 31 bewoners uit Amsterdam het met elkaar uitzoeken.

Drie weken geleden gaven ze nog een groot huisfeest. "We namen het tot vorig weekend niet echt serieus", lacht Noa. Maar daar kwam afgelopen week verandering in. "Met het advies van de overheid móésten we wel regels opstellen. Er was helemaal geen structuur."

Extreme scenario's

Op een georganiseerde huisavond wordt besproken hoe ze met het coronavirus moeten omgaan. Er worden eerst wat extreme scenario’s uitgeschreven: geven we morgen nog één groot huisfeest? Of moet iedereen op z’n kamer blijven en maken we een kookschema?

Noa en zijn huisgenoten op een huisfeestje Noa en zijn huisgenoten op een huisfeestje

De mate van angst voor het virus loopt onder de bewoners uiteen, maar er is één ding waar ze het over eens zijn: hun maatschappelijke verantwoordelijkheid. "We beseften dat wij echt een broeihaard zijn voor het coronavirus. Eenendertig mensen die ieder vier mensen infecteren, dan zit je op ruim 120 mensen. Dat gaat rap", zegt Noa.

Die maatschappelijke verantwoordelijkheid wordt niet door alle studentenhuizen serieus genomen, merkt Frans-Pieter de Jong van Duwo. Zijn organisatie heeft 15.000 gedeelde studentenwoningen in zijn beheer en moest afgelopen week verschillende malen een waarschuwing uitgeven.

"Nu de kroegen en verenigingen zijn gesloten, is de neiging er om huisfeesten te organiseren. Soms zijn wij er op tijd bij, maar een enkele keer kwam de waarschuwing nadat het feest had plaatsgevonden."

"Niet meer aan elkaar zitten, handen wassen, deurknoppen afnemen, en geen glazen en jointjes meer delen."

Een huisfeest komt er in Noa's huis niet. 'Flatten the curve', daar kiezen ze voor: zorgen dat het aantal besmettingen zo min mogelijk kan pieken. Vanaf deze week komt niemand het huis nog in die geen bewoner is. "Zelfs geen vriendjes en vriendinnetjes", zegt Noa. "We zijn in totale lockdown."

Alleen boodschappen en werk

De huisgenoten mogen alleen nog de deur uit voor boodschappen en werk. “Als het eenmaal in dit huis is, is de kans groot dat iedereen geïnfecteerd raakt. Laten we er dan in ieder geval voor zorgen dat het in het huis blijft en niet verder verspreidt.”

Bovendien zijn er regels voor hygiëne. “Niet meer aan elkaar zitten, handen wassen, deurknoppen afnemen, geen glazen en jointjes meer delen.”

"We beseften dat wij echt een broeihaard zijn voor het coronavirus."

De Jong hoopt dat meer van zijn huizen dit soort initiatieven starten. Om dat te stimuleren, is er deze week een mail verstuurd. “We geven advies over de algemene hygiëneregels en raden de huizen aan direct de huisarts te bellen als mensen zich niet goed voelen of iets verdacht vinden. Ook vragen we sociaal contact te vermijden.”

Miniatuurvoorbeeld
coronavirus

Tienduizenden studenten verliezen stageplaats door coronacrisis

Toch mist Alex Tess Rutten van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) advies vanuit het RIVM. "Ze hebben wel advies voor gezinnen, maar niet voor grote studentenhuizen met dertig man. Terwijl dit juist een risicogroep is in het verspreiden van het virus." Omdat de LSVb studenten aanraadt het advies van het RIVM op te volgen, zou zij hier graag verandering in zien.

Elkaar steunen, ook financieel

De LSVb maakt zich daarnaast zorgen om de financiële situatie van de leden. "Studenten hebben vaak kwetsbare contracten en zijn bang dat ze de huur niet meer kunnen betalen." Met de campagne Niet mijn schuld willen ze studenten over hun rechten informeren.

Ook huisgenoten van Noa maken zich zorgen over het betalen van de huur. De meesten werken in de horeca of als zzp'er en zitten thuis. Gelukkig hebben ze daar wat op gevonden. "We helpen elkaar financieel. We krijgen allemaal nog studiefinanciering. Je mag altijd met elkaar mee-eten. Je hoeft niet te verhongeren."

Noa en zijn huisgenoten in de keuken Noa en zijn huisgenoten in de keuken

Noa ziet ook zeker de voordelen van quarantaine met zo’n grote groep: "Afgelopen week kwam een huisgenoot thuis met twintig geprepareerde noedelgerechten, omdat zijn catering niet doorging. Nu hebben we voor iedereen eten."

"Als ik hoor dat al m'n vrienden alleen thuis zitten in quarantaine, terwijl ik een tuinhuis aan het bouwen ben – dan heb ik het toch wel gezelliger", zegt hij.

"We hebben nog nooit zo lang met elkaar gechild. In plaats van één spelletjesavond per week spelen we nu iedere avond. We darten, drinken en eten samen. We nemen fysiek meer afstand, maar ik ben eigenlijk dichter bij mensen dan normaal."

Afstand houden? We zijn er nog niet zo goed in

Anderhalve meter: dat is deze dagen de minimale afstand ten opzichte van een ander. Maar veel mensen slaan dat advies in de wind.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rutte over afstand houden: 'Hou je eraan, spreek elkaar er ook op aan'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore