Coronavirus

Verpleeghuis op slot, toch contact met je kinderen: 'Blij als ik hun stemmen hoor'

20 maart 2020 16:43 Aangepast: 21 maart 2020 21:25
De 91-jarige Riet belt nu nog naar haar kinderen, maar de iPads zijn onderweg. Beeld © Eigen foto

Elke dag krijgt ze belletjes of kaartjes. Haar drie kinderen vergeten de 91-jarige Riet Klinkhamer die in zorgcentrum Mooi-Land zit, echt niet. Maar ze kunnen niet meer op bezoek komen, haar niet meer aanraken, niet in de arm knijpen. "Het is wat stilletjes."

Gisteren maakte het kabinet bekend dat zorgcentra en verpleeghuizen tijdelijk dicht gaan om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Het zorgcentrum waar Riet Klinkhamer verblijft, besloot maandag al op slot te gaan. Sindsdien kunnen haar kinderen niet meer op bezoek komen. Ze is de rust dus al enigszins gewend, maar: "Het zijn onwerkelijke tijden. Ik ben allang blij als ik hun stemmen hoor."

Gevallen

Na een valpartij verhuisde ze eind januari naar Mooi-Land in Wolfheze, waar spoedzorg en overbruggingszorg wordt geleverd. Binnen enkele maanden gaat ze naar een regulier verpleegcentrum. Riet kreeg veel visite, soms wel iedere dag. Haar dochter zag ze afgelopen woensdag nog, ook al zat Mooi-Land toen op slot.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Deuren van verpleeghuis op slot door corona: Wilma mag haar eigen man niet meer zien

Riet stond toen in het raam in haar kamer, haar dochter aan de andere kant van de straat. Zo spraken ze met elkaar. "Het was fijn, maar het voelde ook alsof ik was opgesloten. Ik probeer er maar niet te veel aan te denken."

Alle zeilen bijzetten

Medewerkers van Mooi-Land zetten nu alle zeilen bij zodat hun bewoners in contact kunnen blijven met de buitenwereld. Er worden belafspraken gemaakt, Skype-afspraken. Soms wordt zelfs de telefoon van een van de verzorgers gebruikt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Alle verpleeghuizen op slot: bezoek niet meer toegestaan

Hartverscheurende taferelen ziet verpleegkundige Marieke Meijering. "Het is voor de bewoners en de familie belangrijk elkaar te kunnen blijven zien. Je moet iemand in de ogen kunnen kijken om te weten of het goed gaat. Als dat dan lukt, zijn sommige bewoners verbaasd en dolgelukkig. Meteen verschijnt er dan een lach."

Smartphones en iPads

Zorgorganisatie Vilente, waar Mooi-Land onder valt, heeft daarom zo snel mogelijk op iedere locatie al smartphones geregeld en ook komen er nog iPads. Zo moet iedere bewoner kunnen videobellen als die dat wil. "De maatregelen zijn ingrijpend. Ook wij als verzorgenden proberen fysiek contact zoveel mogelijk te vermijden", zegt Meijering. "Maar we maken er echt het beste van. We zorgen voor liefde op afstand."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Eenzaamheid door coronavirus dreigt voor ouderen: 'Langsgaan kan niet meer'

Bij Compaan, het bedrijf dat tablets ontwikkelt voor ouderen, is het topdrukte deze dagen. De tablets zijn zo ontwikkeld dat het voor mensen zonder enige digitale ervaring eenvoudig is om online spelletjes te spelen met familieleden, foto's te delen en, nu belangrijker, te beeldbellen. Honderden tablets vliegen er dagelijks de deur uit.

December-omzet

"Donderdag hebben we in één dag de omzet gedraaid die we normaal gesproken in december hebben", zegt eigenaar Joost Hermanns. Hij begon het bedrijf enkele jaren geleden toen hij op afstand eenvoudig contact wilde houden met zijn oud-tante. "Die drukte zal voorlopig nog wel aanhouden. We plukken overal medewerkers vandaan die kunnen bijspringen."

Sluiten verpleeghuizen voor bezoekers 'ingrijpend, maar het moet'

Premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge maken bekend dat de verpleeghuizen op slot gaan.

Bij zorgcentrum Sancta Maria in Huissen, nabij Arnhem, zijn ze ook bezig om in allerijl tablets te regelen zodat de bewoners kunnen videobellen. Maar er gebeurt meer om de ouderen niet alleen te laten. Dit weekend zal de lokale muzikant op de stoep nummers draaien. En winkeliers in het stadje doneren bloemen, gebak en puzzels.

'Ze zijn goed voor ons'

Voor de 81-jarige Dora Straatman maakt dat veel goed. "Ze zijn allemaal zo goed voor ons", zegt ze. Toch zegt ze ook: "Het is een verschrikkelijke tijd. We zijn allemaal bang, angstig. En we missen de mensen die we lief hebben. Maar als ik de stemmen van mijn kinderen aan de telefoon hoor, ben ik al tevreden. Ik zie ze dan wel niet, maar ik weet hoe ze eruitzien. Dat houd ik in gedachten voor me."

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van