Zij houden Nederland draaiende

'Ik raak die doos niet aan', zegt pizzabezorger Bora

22 maart 2020 15:46 Aangepast: 26 maart 2020 10:14
"Elke keer denk ik: jeetje, wat is het rustig op straat."

Het zijn gekke tijden in Nederland. In deze serie laten we de mensen aan het woord die ons land draaiende houden. Vandaag pizzabezorger Bora (21). Hij zorgt ervoor dat mensen eten thuis afgeleverd krijgen. "Klanten zijn op hun hoede. En ik ook."

"Ik bezorg al zes jaar pizza's bij New York Pizza in Beverwijk, maar ik heb dit nog nooit meegemaakt. Contactloos bezorgen voelt gek. Je maakt niet zo snel meer een praatje met de klanten. Mensen vinden het fijn dat we nog komen, maar zijn toch ook wel op hun hoede. Ik ook, trouwens."

"Ik zet de warmhoudtas met eten voor de deur en een glazen fooienpotje ernaast, bel aan, doe gelijk een paar grote stappen achteruit en dan doen de mensen pas de deur open."

Mensen zijn wat meer op hun hoede, en ik ook

'Ik ben niet ziek hoor'

"Sommigen roepen meteen begripvol: 'Ja! Vanwege corona!', anderen vinden het overdreven. Ze moeten zelf de pizza uit de tas pakken, en ik pak de tas pas weer als de deur gesloten is. Soms reageren mensen ook een beetje beledigd. Dan zeggen ze: 'Ja, maar ik ben niet ziek hoor.'"

"Maar ja. Je kan het virus ook hebben zónder symptomen. Ik vind het niet gek dat deze maatregel er is. Je moet het zo zien: stél ik houd me niet aan de regels en ik word in het begin van mijn dienst besmet. Dan heb ik nog geen symptomen, maar ga ik nog wel bij zo'n vijftien à twintig adressen langs. Ik zou het echt vreselijk vinden als ik andere mensen ziek zou maken."

Miniatuurvoorbeeld
Aflevering 1:

'Wat er ook gebeurt, mijn lessen gaan door', zegt juf Ilanit

Zo rustig 

"Ik maak vaak mijn warmhoudtas schoon, mijn handen, en ik vermijd al het fysieke contact. Gelukkig ben ik altijd al een heel schoon persoon geweest."

"In de weekenden is het drukker – dan hebben we ook meer mensen klaarstaan dan normaal. Ik voel me soms een beetje alleen op de wereld als ik bezorg. Het is hartstikke leeg op straat. Elke keer denk ik: jemig, wat is het rustig. Ik zou kunnen gaan crossen – maar ik doe het niet, hoor."

"Het is wel relaxter rijden op m'n brommertje; ik ergerde me altijd aan auto's die zo langzaam rijden. We zijn ook sneller op de plek van bestemming. En laatst hebben we vijftig pizza’s naar het ziekenhuis in Beverwijk gebracht. Omdat al die mensen zo hard moeten werken, voor onze gezondheid."

Je voelt wel een soort kameraadschap met je klanten

Goed dat we er zijn 

"Wat me trouwens opvalt: ik zie veel nieuwe gezichten, ik kom op adressen waar ik niet vaak kom. Ook bij ouderen, bijvoorbeeld. Daardoor merk ik dat er mensen zijn die niet naar de supermarkt durven. En dan besef ik ook: het is best wel goed dat we er zijn. Alle restaurants zijn dicht, het leven is toch best saai. Dan is een pizzaatje bestellen ook wel fijn."

"Mensen zeggen het ook tegen me: 'Goed dat jullie nog wel leveren'. We zitten allemaal in hetzelfde schuitje. Op zo'n moment voel je ook wel een beetje kameraadschap met wildvreemden. Ergens wel mooi, toch?"

Miniatuurvoorbeeld
Aflevering 2

'Verbroedering onder passagiers', zegt buschauffeur Bart

Zij houden Nederland draaiende

Premier Rutte zei in zijn toespraak op tv tegen heel Nederland: 'We moeten dit met z'n allen doen'. Maar hoe ziet dat er in het dagelijks leven uit? 

RTL Nieuws plaatst vanaf nu met deze serie dagelijks verhalen van de mensen die doorwerken. De mensen die ervoor zorgen dat onze samenleving, zo goed en zo kwaad als het gaat, door blijft draaien.

Bekijk hier de andere afleveringen

 

 Tips, suggesties? Mail naar lisanne.van.sadelhoff@rtl.nl

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore