Ga naar de inhoud
Nederland

Supermarkten stellen ouderenuurtje in vanwege coronagevaar

Ouderen moeten wel vroeg op voor het ouderenuurtje. Beeld © ANP

Na Jumbo introduceert ook Albert Heijn een tijdslot in de vroege ochtend waarop ouderen veilig boodschappen kunnen doen. Zij zijn vatbaarder voor het coronavirus.

Vanaf volgende week maandag hebben 70-plussers een uur lang het rijk alleen in de Albert Heijn. Ze moeten wel vroeg uit de veren, want het speciale ouderenuurtje van de Zaanse grootgrutter is van 7 uur tot 8 uur in de ochtend.

Tijdslot voor ouderen

De woordvoerder van Albert Heijn erkent dat het bijtijds is. "Dit moment is voordat de winkels opengaan voor andere klanten." Het speciale winkelmoment geldt voor alle winkels van Albert Heijn in Nederland.

Jumbo heeft al zo'n ouderenuurtje ingevoerd, maar dan niet in alle filialen. Onder andere in het Zuid-Hollandse Nieuwkoop en in het Utrechtse Spakenburg hebben Jumbowinkels een tijdslot voor ouderen.

Voorrang verlenen

Jumbo weigert andere klanten niet de toegang, maar vraagt aan hen om 65-plussers voorrang te geven. In Nieuwkoop kunnen senioren sinds gisteren van 07:30 tot 09:00 uur terecht. In Spakenburg gaan de deuren een half uurtje later open.

In het Brabantse Schijndel is een Plus-supermarkt die in de ochtend een ouderenuurtje heeft ingevoerd.

Bang voor besmetting

De supermarkten geven hiermee gehoor aan een oproep van minister Eric Wiebes van Economische Zaken. Wiebes vroeg supermarkten om een uur te reserveren voor oudere klanten.

Senioeren durven nu soms geen boodschappen te doen, omdat ze bang zijn besmet te raken met het coronavirus. Supermarkten in België hadden al zo'n 'ouderenuurtje' ingesteld.