Ga naar de inhoud
Live op RTL4

Koning Willem-Alexander houdt vanavond toespraak over coronacrisis

Beeld © ANP

Koning Willem-Alexander geeft vanavond om 19.00 uur een toespraak over de coronacrisis. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) zojuist bekendgemaakt. De toespraak van de koning wordt live uitgezonden op deze site, RTL4 en door de NPO.

Koninklijk Huis-verslaggever Sander Paulus verwacht dat de toespraak van koning Willem-Alexander aansluit op de speech van premier Rutte van afgelopen maandag. Die eindigde met de woorden 'let een beetje op elkaar, ik reken op u'.

"De koning zal de bevolking vanavond een hart onder de riem willen steken", zegt Paulus. "Het is een beetje onrustig in het land. De koning heeft dan als taak om te zorgen voor samenhang en verbinding."

"Het kabinet neemt maatregelen tegen de coronacrisis. De koning is het gezicht van de regering dat begrip zal opbrengen voor de situatie: 'we weten waar jullie doorheen gaan'. Hij zal oproepen tot kalmte."

Land op slot

De coronacrisis raakt ook het koninklijk gezin. Willem-Alexander, Máxima en hun drie dochters doen aan social distancing, sinds ook in de Oostenrijkse gemeente Lech coronabesmettingen zijn vastgesteld. Het gezin houdt in ieder geval tot en met 21 maart afstand van anderen.

Net als in de hele wereld grijpt het nieuwe coronavirus ook in Nederland om zich heen. Het land zit vrijwel op slot door verregaande maatregelen. Zo zijn alle scholen, universiteiten en horecagelegenheden dicht.

In Nederland heeft het besmettelijke virus aan 76 mensen het leven gekost. In totaal raakten 2460 besmet.

Koninklijke familie klapt voor helden in de zorg

01:38
Van Groningen tot Maastricht en Den Haag gingen mensen afgelopen dinsdag naar buiten om alle zorgmedewerkers een hart onder de riem te steken.