Ga naar de inhoud
Wel zon op komst

Het is officieel lente, maar de winter heeft een verlaat staartje

Echt lekker weer was het vanochtend om precies 04:49 uur natuurlijk nog niet, maar het was wel het officiële startschot van de lente. Op dat moment stond de zon namelijk loodrecht boven de evenaar. Toch hoeven we vandaag nog geen warmte te verwachten, zegt meteoroloog Nicolien Kroon van Buienradar.

"Nee, vanochtend blijft de temperatuur steken op zo'n 7 graden. Veel warmer wordt het vandaag helaas niet", vertelt Kroon. En dan voelt het ook nog eens kouder aan vanwege de wind uit het oosten. "Daarnaast is het het grootste gedeelte van de dag bewolkt en komt er zelfs een beetje regen uit de lucht vallen."

Strakblauwe luchten in aantocht

Maar de zon gaat wel aan terrein winnen, zegt Kroon. "Het hogedrukgebied gaat het weer de komende dagen overnemen. Er komen strakblauwe luchten aan."

Lente
Lees ook:
Lente op komst: heeft het weer effect op het coronavirus?

Veel zon, betekent dat ook veel warmte? "De temperatuur zal geleidelijk iets omhoog gaan, maar het blijft koud. Doordat er weinig wolken zijn, koelen de nachten ook flink af."

"Er kan zelfs sprake zijn van lichte tot matige vorst. Dan is het op sommige plekken dus kouder dan -5 graden." Een verlaat staartje van de winter dus.

Stopt de verspreiding van het coronavirus nu de lente is aangebroken?

Het influenzavirus dat 'gewone griep' veroorzaakt, verspreidt gemakkelijk door koud en droog winterweer. Bij warm weer heeft dat virus het veel moeilijker. Maar geldt dat ook voor het coronavirus? 

Eigenlijk is dat nog onbekend, vertelden drie virologen eerder aan RTL Nieuws. Jeroen Kortekaas, onderzoeker bij de Wageningen Universiteit, zegt wel dat het immuunsysteem van mensen in de winter sowieso minder sterk is, terwijl virussen stabieler zijn wanneer het koud is. "In de winter heb je dus sneller een virus onder de leden, die je dan ook weer verspreidt."

Bart Haagmans, viroloog bij het Erasmus MC, geeft aan dat het verloop van het coronavirus lastig te voorspellen is. "Maar laten we hopen dat naarmate de temperaturen weer oplopen dit een negatief effect heeft op de verspreiding van het virus."