Repatriëringsvluchten

'Tijd dringt voor tienduizenden Nederlandse vakantiegangers'

20 maart 2020 05:52
Archieffoto. Beeld © ANP

Het reddingsplan voor het terughalen van Nederlanders uit het buitenland dreigt voor veel mensen te laat te gaan komen. Tienduizenden landgenoten moeten er rekening mee houden dat ze niet terug naar huis kunnen, mocht het wereldwijde vliegverkeer worden platgelegd.

Dat blijkt uit een rondvraag van De Telegraaf in de reiswereld en de luchtvaart. Partijen als ANVR, KLM, TUI, Corendon, Transavia en de regering moeten haast maken om Nederlanders terug te halen. Bijna 150.000 mensen dreigen voor langere tijd gestrand te raken, schrijft de krant. 

Grenzen en luchtruim

Momenteel probeert het ministerie om bijvoorbeeld het luchtruim en de grenzen van Zuid-Europese en Noord-Afrikaanse landen open te houden. Daar zouden nog ongeveer 30.000 Nederlanders zitten. Volgens reiskoepel ANVR is de helft van de mensen daar deze week al weggehaald.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Meerdere landen waarschuwen burgers: 'Kom terug naar huis, nu het nog kan'

Er worden extra vluchten ingezet om toeristen terug te halen. Transavia heeft de afgelopen dagen 36 meer vluchten uitgevoerd, maar dat blijkt nog niet genoeg te zijn. Ook TUI en Corendon zetten extra toestellen in. KLM richt zich vooral op de Antillen en andere populaire vakantiebestemmingen. 

Repatriëringsvluchten

Naar schatting zijn er nog 100.000 Nederlanders op verre locaties in de wereld. Voor hen wordt het steeds moeilijker om vluchten naar huis te vinden. Reizigers in Azië, Australië en Afrika kunnen nog proberen om via de Golfstaten te reizen, waar het vliegverkeer nog enigszins op gang wordt gehouden. KLM plant de komende dagen repatriëringsvluchten naar onder meer Peru, India, Colombia, Costa Rica en de Filipijnen.

Veel landen houden het luchtruim momenteel gesloten. Voor de reddingsvluchten is dan speciale toestemming nodig van autoriteiten. 

Nederlandse Annika kan Peru niet meer uit door lockdown

Duizenden Nederlanders zitten vast in het buitenland. Ze willen terug naar Nederland maar vanwege de coronacrisis is dat niet mogelijk.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore