Opschalen

Aantal coronapatiënten op ic nu 210: hebben we straks genoeg bedden?

19 maart 2020 20:58 Aangepast: 19 maart 2020 21:04
Verpleegkundigen en artsen maken de quarantainekamer klaar voor coronapatiënten in een ziekenhuis Beeld © Robin Utrecht

Het aantal Nederlanders dat de komende dagen en weken op de intensive care belandt vanwege het coronavirus, gaat flink stijgen. Maar hebben we straks genoeg capaciteit om ze op te vangen? "Dat het spannend wordt, wisten we. Maar als het te weinig is, gaan we opschalen. We bereiden ons goed voor."

Dat zegt Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) tegen RTL Nieuws. Op dit moment liggen volgens de laatste cijfers 210 patiënten op de intensive care. Maar dat aantal gaat de komende dagen en weken flink oplopen, denkt Gommers. De NVIC verwacht dat er volgende week in totaal 500 tot 1000 coronapatiënten op de Nederlandse intensivecareafdelingen zullen liggen, vooral in Noord-Brabant.

365 bedden vrij

Op dit moment zijn er 1150 ic-bedden in Nederland. Doorgaans is daarvan 70 tot 80 procent (dus zo’n 800 bedden) bezet. Maar door het afschalen van planbare zorg blijkt nu dat in de praktijk 575 bedden beschikbaar zijn voor de reguliere zorg en 575 bedden voor de zorg aan coronapatiënten. Op dit moment zijn er dus nog 365 beschikbaar.

Volgens Gommers is het mogelijk om het totaal aantal bedden op de intensive care 'binnen enkele dagen' op te schalen naar 1500. "Als dat nodig is, dan doen we dat. Mogelijk komt die opschaling na volgende week."

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

De inmiddels afgetreden minister Bruno Bruins zei ook dat het binnen enkele weken mogelijk zou zijn om op te schalen naar 2000 ic-bedden. "Mocht het aantal patiënten op de intensive care voorbij de 1500 gaan, dan schalen we inderdaad verder op", zegt Gommers.

'Zorgsysteem is er klaar voor'

Daarvoor moet nog wel extra beademingsapparatuur worden besteld en geleverd. "Dat is in gang gezet. Natuurlijk zit daar levertijd op, maar ik hoef niet morgen 1000 apparaten te hebben. Daar is nog tijd voor." Ook is er nog geen duidelijk plan over 'het organiseren van de personele kant'. Daar wordt op dit moment hard aan gewerkt.

Volgens Gommers is de capaciteit op dit moment voldoende, en is er ook nog geen reden voor paniek in de nabije toekomst. "Ons bereiken geen berichten van ziekenhuizen die het niet aankunnen. Ons zorgsysteem is er klaar voor. Heel Nederland helpt. Maar zeker weten doen we het niet. Achteraf kun je zeggen wie er gelijk had."

Patiënten verplaatsen

In de tussentijd kijken de ziekenhuizen in Brabant, waar de meeste patiënten liggen, of zij een deel van hun ic-patiënten kunnen onderbrengen in andere ziekenhuizen. "We helpen de ziekenhuizen in Brabant, zodat ze ruimte kunnen maken voor nieuwe patiënten." 

Het Amphia Ziekenhuis in Breda is een van de ziekenhuizen waar de druk hoog is, vertelde ook een arts eerder deze week: 

Veel jongere coronapatiënten op intensive care in Breda: 'Behandeling is loodzwaar'

De patiënten zijn lang niet allemaal erg oud en kunnen niet zelfstandig ademen. Een arts beschrijft hoe zwaar het is om deze mensen te behandelen.

Er worden in het Amphia Ziekenhuis op dit moment 35 mensen met een coronabesmetting verzorgd, zestien van hen op de intensive care.

Anticiperen

Vijf van hen worden nu verplaatst naar ziekenhuizen in het noorden van Nederland, bevestigt een woordvoerder van het ziekenhuis. "We zijn inderdaad bezig patiënten te verhuizen. Net zijn er vijf patiënten die bij ons op de ic lagen, verplaatst naar andere ziekenhuizen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kan het coronavirus zich verspreiden via de lucht?

De patiënten zijn verplaatst zodat op de intensive care van het Amphia Ziekenhuis meer ruimte vrijkomt. "We redden het nog steeds prima, maar we houden rekening met een grotere toestroom van patiënten. Daar anticiperen we vast op."

Calamiteitenhospitaal van Defensie

Ook Defensie bereidt zich voor om te helpen in de strijd tegen het coronavirus. Volgens minister Ank Bijleveld houdt de krijgsmacht rekening met allerlei scenario’s. "We hebben het calamiteitenhospitaal in Utrecht, maar daarnaast nog een noodhospitaal dat misschien is in te zetten. Ook is er opvangcapaciteit om mensen in quarantaine te houden."

Ook de marine kan worden ingezet. "De amfibische transportschepen Zr. Ms. Johan de Witt en Zr. Ms. Rotterdam beschikken over geavanceerde en ruime ziekenboegen waar patiënten met besmettelijke ziektes zijn te behandelen", licht Bijleveld toe. "Dat geldt trouwens ook voor het logistieke ondersteunings- en bevoorradingsschip Zr. Ms. Karel Doorman. Dat heeft bovendien eigen laboratoria en een speciale quarantaineruimte met afzuiging. Heel geschikt om patiënten met besmettelijke ziektes te behandelen. We onderzoeken welke van deze capaciteiten beschikbaar zijn."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Huisarts wil vooral meer weten over beginstadium Covid-19: 'Beetje Russisch roulette'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore