Ga naar de inhoud
Corona-update, stel je vraag

Kan het coronavirus zich verspreiden via de lucht?

Je vermijdt zoveel mogelijk mensen, maar je maakt wel elke dag een ommetje buiten of je doet boodschappen. Is dat gevaarlijk? Verspreidt het virus zich via de lucht en via objecten? Die vragen gaan we vandaag beantwoorden in de twintigste editie van de corona-update.

De vragen komen van Maarten, Femke en Yasz. 

Buiten het lichaam overleeft het virus meestal korte tijd, daar zijn wetenschappers en het RIVM het over eens. De tijdsduur kan variëren van enkele uren tot enkele dagen. Het hangt af van verschillende factoren: soort oppervlak, temperatuur en luchtvochtigheid bijvoorbeeld.

Update 26 maart: 

Het is volgens het RIVM mogelijk dat weersinvloeden en een hogere luchtvochtigheid tot minder virusdeeltjes leiden. De hoeveelheid virus dat via een ziek persoon op een oppervlak terechtkomt zal ook sterk verschillen.

De belangrijkste besmettingsroutes blijven overdracht via druppels door niezen/hoesten en via de handen. Volg daarom de bestaande hygiëneadviezen en maatregelen die voor iedereen gelden. 

Virus in de lucht

Het virus verspreidt zich via vochtdruppels die vrijkomen bij hoesten en niezen. Die druppels gaan vrijwel nooit verder dan een meter tot twee meter. Daarom adviseert het RIVM ook om afstand te bewaren. 

Deze druppels dalen in de praktijk snel neer, weet viroloog Menno de Jong van het Amsterdam UMC. '"Dat is een kwestie van ongeveer een seconde." Volgens het RIVM is er ook geen bewijs dat het virus langere tijd in de lucht kan blijven en zich zo kan verspreiden. 

Paar uur overleven

Op oppervlakten kan het virus over het algemeen een paar uur overleven, afhankelijk van de omstandigheden. Om te voorkomen dat je besmet kan raken na aanrakingen van bijvoorbeeld de deurknop of cash geld, adviseert het RIVM altijd de handen te wassen.

Recent Amerikaans onderzoek wees uit dat het coronavirus onder de perfecte omstandigheden tot 72 uur intact blijft op oppervlakten van plastic en roestvrij staal. In zogenoemde aerosolen, heel kleine druppels in de lucht, kan het een paar uur overleven.

Komt nauwelijks voor

Maar die zulke ideale omstandigheden komen in de praktijk nauwelijks voor.  "Optimaal voor het virus is in dit geval als er voldoende vocht in de lucht is en de temperatuur lager is", zegt viroloog Menno de Jong. Dus om het zekere voor het onzekere te blijven nemen, blijft het devies van De Jong: "Handen wassen, handen wassen, handen wassen. Maar dat weten jullie."

Goed je handen wassen, hoe doe je dat?

00:50
Je handen wassen is essentieel om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Maar dat wassen kan je ook verkeerd doen.