Leven na corona

Rob (64) is genezen van corona: 'Maar mensen blijven bang voor je'

19 maart 2020 15:02 Aangepast: 19 maart 2020 15:47
Rob van den Hoven van Genderen is weer genezen, maar het stigma coronapatiënt verdwijnt niet. Beeld © Robin van Hijfte

De 64-jarige Rob uit het Noord-Hollandse Zuiderwoude had het coronavirus, maar is er weer helemaal bovenop. Toch blijft het virus hem achtervolgen. "Mensen lopen liever een blokje om. Je blijft toch die patiënt."

Hoe het met hem gaat? "Goed. Ik ben weer zo goed als de oude na flink ziek te zijn geweest", antwoordt Rob van den Hoven van Genderen. "Ik ben alleen nog een beetje benauwd als ik in de tuin werk."

Omdat alle klachten weg zijn, kan hij niemand meer besmetten. Maar je blijft toch de coronapatiënt, merkt hij.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kerngezonde Robin (27) aan de zuurstof door corona: 'Ik was echt bang'

Op een verjaardag van een goede vriend was hij bijvoorbeeld niet welkom. "De omgeving zit er niet op te wachten, kreeg ik te horen. Er werd mij vriendelijk verzocht om maar niet te komen."

"Sommige mensen zijn nog bang voor me. Terwijl ik beter ben en een ander echt niet meer kan besmetten. De voorlichting schiet hierin flink tekort. Dat moet beter."

Vrouw had bijna niets

Rob liep het coronavirus op tijdens een skitripje in Tirol. Zijn vrouw Merel had bijna geen klachten, behalve wat hoofdpijn. Ook collega's met wie hij nog contact had, kregen niets. 

Rob werd wel goed ziek. "Terug in Nederland kreeg ik al snel klachten. Toen ik op een dag terug naar huis fietste, zag ik dubbel. 's Avonds kreeg ik hoofdpijn, 40 graden koorts en ik moest vreselijk hoesten. Bloederig slijm kwam er naar boven. Het was echt erger dan de gewone griep."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Youp van 't Hek in ziekenhuis opgenomen met coronavirus

De volgende dag belde Rob de huisarts en werd hij getest. "Twee vrouwen van de GGD gehuld in plastic, kwamen me thuis testen. De volgende dag kreeg ik de uitslag: corona."

Dat was toch schrikken. "Die vreselijke beelden uit Italië schieten toch door je hoofd. Je weet gewoon niet wat er op je af gaat komen."

Of hij bang was dat hij het niet zou overleven? "Even, heel kort. Ik schoot 's nachts wakker omdat ik zo benauwd was. Toen heb ik mijn vrouw wakker gemaakt en gezegd dat ze 112 moest bellen. Nog voordat ze dat deed, ben ik out gegaan. Daarna ging het weer. Waarschijnlijk kregen mijn longen door de klap van het vallen weer wat lucht."

Thuis gezeten

Rob heeft thuis kunnen uitzieken. Hij is nu een week genezen. "Een klein beetje benauwd ben ik nog wel, maar die koorts en die scherpe hoest zijn weg. Mijn lichaam is niet meer aan het vechten tegen het virus."

Maar van artsen hoort hij niets meer. "Het is helemaal stil. De begeleiding kan beter voor mensen die corona hebben gehad."

Klusjes voor anderen

Dat hij het virus heeft gehad, gebruikt Rob nu om anderen te helpen. "Ik zit in een groepsapp van het dorp. Daar meld ik me aan om klusjes te doen, zoals boodschappen. Omdat ik het virus toch niet meer kan krijgen. Van die oproep wordt gelukkig dankbaar gebruik gemaakt."

Ook bakker Edwin is genezen van corona

Edwin Klaassen genas ook van corona. Hij deed eerder zijn verhaal bij het tv-programma Jinek.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore