Ga naar de inhoud
Coronacrisis

'Driekwart van de coronapatiënten sterft niet op de intensive care'

Beeld © AFP

Driekwart van de coronapatiënten die overlijden, is bewust niet op de intensive care van een ziekenhuis geweest. Van de 58 patiënten die in ons land zijn overleden aan het virus, lagen er 14 op de intensive care.

Dat komt deels omdat verpleeghuisartsen of huisartsen in samenspraak met patiënt en familie besluiten om de zieke, gezien zijn of haar leeftijd of toestand, niet naar de intensive care (ic) van een ziekenhuis te sturen.

Dat zegt intensivist Diederik Gommers, tegen de Volkskrant. Hij is voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) en hoofd ic van het Erasmus MC.

Brabantse
Liveblog
Brabantse ziekenhuizen richten speciaal voor coronapatiënten 'corona-gebouwen' in

Verpleeghuis

Van de 58 patiënten die in Nederland zijn overleden aan corona, lagen er 14 op de intensive care, blijkt uit cijfers van de Nationale Intensive Care Evaluatie (NICE). De rest stierf op de 'gewone' ziekenhuisafdeling, thuis of in het verpleeghuis.

"Als de patiënt heel oud is, een slecht hart heeft en de afgelopen maanden al drie operaties heeft ondergaan, dan kan de arts soms in samenspraak met de familie besluiten dat het niet zinvol is om hem op de intensive care te gaan behandelen", zegt Gommers.

Meer lucht

Door te besluiten om patiënten niet naar de intensive care te sturen, krijgen de ziekenhuizen meer lucht.

Toch groeit het aantal nieuwe coronapatiënten sterk, waardoor de druk op de intensivecareafdelingen kritiek aan het worden is, schrijft de krant. Dat speelt nu vooral in Brabantse ziekenhuizen. 

De sleutel om corona te bestrijden? Zo werkt groepsimmuniteit

02:47
Verslaggever Hans Schutte legt uit hoe groepsimmuniteit werkt.
Deze
Lees ook:
Deze ondernemers worden creatief door corona, maar het is lang niet genoeg