Snel terughalen

Ongeveer 250.000 KLM-reizigers nog in het buitenland

19 maart 2020 00:34
Gestrande KLM-reizigers in Paramaribo, afgelopen maandag.

Ongeveer 250.000 mensen die hun vlucht bij KLM hebben geboekt, zitten nog in het buitenland. Dat zei KLM-topman Pieter Elbers gisteravond bij Op1. Hij belooft er alles aan te doen die mensen zo snel mogelijk terug te halen.

"Maar we worden iedere dag overvallen met besluiten", zegt Elbers. Daardoor moeten steeds meer vliegtuigen aan de grond blijven. Elbers verwacht dat het vliegverkeer in de loop van volgende week "nagenoeg helemaal stil" komt te liggen, aangezien steeds meer maatregelen worden getroffen om het coronavirus te beteugelen.

Berichten en telefoontjes

"We doen ons best, maar als ergens het luchtruim wordt gesloten, dan kunnen wij niet meer vliegen", benadrukt Elbers, die aangeeft dat de luchtvaartmaatschappij maximaal heeft opgeschaald.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Transavia staakt maandag alle vluchten vanwege coronacrisis

"Normaal krijgen we zo'n 20.000 berichten via sociale media binnen en net zoveel telefoontjes. Nu gaat het per dag om 200.000 berichten en 200.000 telefoontjes." Elbers roept mensen op de luchtvaartmaatschappij daarom zo min mogelijk te belasten. Zo hoopt hij bijvoorbeeld dat Nederlanders die binnenkort op reis zouden gaan niet gaan bellen een ticket om te boeken. "Want dat kan over twee weken ook nog wel."

Geen gedwongen ontslagen KLM

Gisteren werd ook bekend dat KLM geen personeel hoeft te ontslaan door de coronacrisis. Dat kan dankzij steunmaatregelen van het kabinet. Eerder had minister Hoekstra van financiën al laten weten dat de staat alles zou doen wat nodig was, om KLM en Schiphol overeind te houden. De luchtvaartmaatschappij is in acute nood terechtgekomen door de enorme afname van het wereldwijde vliegverkeer.  

KLM kondigde vorige week nog aan dat zij tot 2000 banen zou schrappen. Dat is nog steeds zo. Maar het gaat volgens vakbond FNV alleen om mensen met tijdelijke contracten die niet verlengd worden. Er zullen geen gedwongen ontslagen vallen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vliegverkeer op z'n gat: Schiphol sluit 5 van de 7 pieren

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore