Procedure stilgelegd

Tijdelijk noodonderkomen asielzoekers in Groningse defensiekazerne

20 maart 2020 11:01 Aangepast: 20 maart 2020 11:24
Asielzoekers bij aanmeldcentrum Ter Apel. Beeld © ANP

Nieuwe asielzoekers die zich melden bij de opvang in Ter Apel worden na registratie en een medische controle ondergebracht in de Willem Lodewijk van Nassaukazerne in Zoutkamp in de Groningse gemeente Het Hogeland. Hier kunnen maximaal 300 asielzoekers opgevangen worden. Zij mogen het terrein na aankomst niet verlaten.

Gisteren werd door de nieuwe maatregelen in de strijd tegen het coronavirus de asielprocedure per direct stilgelegd. Het aanmeldcentrum in Ter Apel werd gesloten voor nieuwe asielzoekers. Ook de screening van asielzoekers ligt stil: ze worden niet meer gehoord door de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). 

Minder asielzoekers

Tot nu toe hebben zich deze week een kleine 80 nieuwe asielzoekers gemeld. Dat is veel minder dan normaal. Gemiddeld melden zich tussen de 500 en 600 nieuwe vluchtelingen per week. Vorige week was dat aantal ook al lager, namelijk rond de 400 nieuwe aanmeldingen. Dat heeft waarschijnlijk te maken met de coronacrisis. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Coronamaatregel: nieuwe asielzoekers niet welkom in opvang

Het tijdelijke noodonderdak houdt in dat mensen een soort 'screening-light' krijgen. Ze worden medisch getest op tuberculose, gecontroleerd op coronasymptomen, en ze worden volgens de internationale richtlijnen gecontroleerd en geregistreerd.

De asielprocedures gaan weer open als de coronacrisis voorbij is. De kazerne is vanaf vandaag open in Het Hogeland, de gemeente waar onder meer Lauwersoog onder valt.

Opvang in Wassenaar

Vandaag werd ook bekend dat in Wassenaar de tijdelijke opvang van asielzoekers op landgoed Duinrell voor drie maanden wordt verlengd. Dat gebeurt naar aanleiding van een verzoek van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).

Op een deel van landgoed Duinrell werd de afgelopen maanden gezorgd voor winteropvang van asielzoekers. Op het hoogtepunt waren er 930 personen, in kleine eenheden, op het landgoed gehuisvest.  Afgesproken was de opvang van asielzoekers in Duinrell op 30 maart te beëindigen. Dat wordt nu met drie maanden verlengd.

Dagelijkse update nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore