Ga naar de inhoud
Corona-update, stel je vraag

Hoe weet je of je het coronavirus al hebt gehad?

Veel mensen zullen hun griepje niet eens herkend hebben als coronavirus. Maar hoe weet je dan dat je het coronavirus al hebt gehad?

Hoesten, niezen of je neus ophalen, je wordt vanwege het coronavirus al snel argwanend aangekeken. De regering heeft laten weten dat je thuis moet blijven wanneer je zulke klachten hebt, maar het is niet altijd het coronavirus.

Klachten

Het kan ook een griep, verkoudheid of hooikoorts zijn. "Deze klachten zijn niet uit elkaar te houden", zegt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). "Daarom zeggen we tegen iedereen die kucht of hoest, blijf thuis."

Om zeker te zijn dat het gaat om het nieuwe coronavirus worden zieken getest, maar lang niet iedereen. Vanwege het tekort aan testen wordt enkel het topje van de ijsberg getest: voornamelijk mensen van 70 jaar of ouder met ziekteverschijnselen, meldt het RIVM.

Update 26 maart:

Als één gezinslid koorts heeft, moet het hele gezin voorlopig thuis blijven. Het kabinet heeft die maatregel aangekondigd om de verspreiding van het coronavirus te temperen.

Voor mensen die in vitale beroepen werken, geldt een uitzondering. Tot nu toe moesten alleen mensen die zelf klachten hadden thuis blijven

Geen
Lees ook:
Geen lockdown, maar politie bereidt zich er wel op voor

Achteraf testen

Het aantal zieken zal daardoor veel hoger liggen. Veel mensen krijgen slechts lichte griepverschijnselen door het virus en worden niet getest. 

Het is ook mogelijk om achteraf te testen of iemand het coronavirus heeft gehad. "Dat kan met een bloedtest", legt een woordvoerder van het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam uit. "Er wordt dan een bloedmonster afgenomen waarin wordt gezocht naar antistoffen tegen het coronavirus." Deze test kun je niet zelf thuis uitvoeren.

Steekproeven

Op dit moment kan deze bloedtest nog niet grootscheeps worden uitgevoerd, daar wordt nog aan gewerkt. Daarnaast gaat het om een gecompliceerde test, omdat er verschillende coronavirussen zijn. 

"Als er eenmaal veel mensen getest kunnen worden, zullen we steekproeven doen", zegt de woordvoerder. "We zullen dan ook gaan kijken hoe ver we zitten met de groepsimmuniteit. Maar de verwachting is dat niet iedereen in Nederland getest kan worden."

De sleutel om corona te bestrijden? Zo werkt groepsimmuniteit

02:47
Groepsimmuniteit: premier Rutte liet het woord al een paar keer vallen. Maar hoe werkt dat nou precies? Dat zit zo.

Het achteraf testen komt er dus aan voor een deel van de Nederlanders. Op dit moment heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) al in China geïnventariseerd wat de meest voorkomende symptomen waren bij de patiënten daar. 

Coronasymptomen

Koorts 88 procent
Droge hoest 68 procent
Vermoeidheid 38 procent
Slijm ophoesten  33 procent
Benauwdheid 19 procent
Keel- hoofd- en spierpijn 14 procent
Misselijkheid 5 procent
Verstopte neus 5 procent
Diarree 4 procent
Ophoesten van bloed 1 procent
Eurovisiesongfestival
Lees ook:
Eurovisiesongfestival gaat dit jaar niet door om coronavirus: 'We zijn enorm teleurgesteld'

Deze symptomen lijken erg op griepverschijnselen. Het is lastig om het coronavirus te onderscheiden van het influenzavirus.

Voor hooikoorts is dat gemakkelijker, zegt huisarts Job Nievaart. "Bij hooikoorts heeft iemand vaak last van brandende ogen en een kriebel in de neus waardoor ze moeten niezen." Hij heeft een handige tip om hooikoorts van het coronavirus te onderscheiden: neem allergiemedicatie. Het coronavirus reageert hier niet op, maar hooikoorts wel.

Verschil per persoon

Blijf thuis als de koorts hoger wordt en bij milde klachten van neusverkoudheid of hoesten, keelpijn of koorts. Wanneer de klachten verergeren, kun je de huisarts bellen.

16-jarige met corona op intensive care: 'Hij was kerngezond'

01:34
Sehraz uit Breda heeft corona. Hij is 16 jaar oud, maar ondanks die jonge leeftijd is hij toch zo ernstig ziek geworden dat hij nu aan de beademing ligt. Zijn familie waarschuwt: 'Neem corona alsjeblieft serieus'.