Nederland

IS-terroristen 'veelvuldig' via vluchtelingenstroom naar Europa

11 juli 2016 12:00 Aangepast: 11 juli 2016 13:58
Vluchtelingen bij de Grieks-Macedonische grens. Beeld © AFP

IS-terroristen en hun handlangers hebben vorig jaar 'veelvuldig' de grote vluchtelingenstroom gebruikt om Europa binnen te komen. Zo wisten ze uit handen van de autoriteiten te blijven. Hoe vaak dat precies is gebeurd, is niet duidelijk.

In enkele gevallen vroegen IS-terroristen ook asiel aan in Europese landen, waaronder mogelijk ook in Nederland. Dat is te lezen in het vandaag uitgegeven dreigingsbeeld van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). 

Dat de NCTV nu het woord 'veelvuldig' gebruikt, is opvallend, zegt politiek verslaggever Fons Lambie. "Eerder zeiden ze namelijk dat het onwaarschijnlijk was dat terroristen gebruik zouden maken van de vluchtelingenstroom. Maar dat is nu dus 'veelvuldig' geworden. Hoeveel precies, dat weet men ook niet precies." Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding Dick Schoof zegt dat we 'moeten denken aan tientallen gevallen'.

Netwerken lopen door Nederland

De coördinator zegt dat terroristische netwerken 'door en via Nederland lopen'. Of mensen ook echt asiel hebben gekregen in Nederland, daar lopen nog onderzoeken naar.

Lambie: "Dan spreekt NCTV over 'mogelijk'. Dan gaat het bijvoorbeeld om het verhaal uit januari over een groep mannen in Heumensoord. Of het verhaal over een asielzoeker op een boot in Zaandam, die zei dat hij lid was van IS en al-Qaeda. Of dit ook echt IS-leden waren, is de vraag. De onderzoeken lopen nog."

Het feit dat niet bekend is hoeveel IS'ers naar Europa gekomen zijn, komt door:

  • De mogelijkheden tot fraude met documenten
  • Het ontbreken van een sluitende EU-buitengrenzencontrole 
  • De mogelijkheden tot vrij reizen binnen het Schengengebied

Kans op aanslag reëel

Of terroristen een aanslag voorbereiden in Nederland? Daar zijn geen concrete aanwijzingen voor. In Europese landen kunnen op korte termijn nieuwe aanslagen plaatsvinden. De kans op een terreuraanslag in Nederland blijft reëel. Het dreigingsniveau is substantieel. Dat is al sinds maart 2013 zo.

Sinds 2013 is IS gestructureerd bezig met aansturing, coördinatie en voorbereiding van aanslagen in Europa, stelt de NCTV. "De aanslagen van IS in Parijs, Brussel en Istanbul laten op indringende wijze de aard en omvang daarvan zien. Ook na arrestaties van personen uit het netwerk van 'Parijs' en 'Brussel' zijn waarschijnlijk nog diverse ISIS-cellen in Europa aanwezig."

Aantal uitreizigers neemt af

Lokale jihadistische netwerken bieden ondersteuning bij het reizen van en naar Syrië. Sinds begin 2016 neemt het aantal uitreizigers dat per maand uit Nederland vertrekt af. Het  totaal aantal sinds 2012 uitgereisde personen staat op ongeveer 260.

  • Ongeveer 40 van hen zijn inmiddels in Nederland teruggekeerd
  • 42 personen zijn omgekomen
  • Er zijn dus nog 170 uit Nederland afkomstige personen in Syrië en Irak aanwezig, onder wie vrouwen en minderjarigen. 

Meer op rtlnieuws.nl:
Terreurdreiging in Nederland: de feiten

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore