'Advies docent bindend'

Dit jaar geen eindtoets voor leerlingen groep 8 om corona

18 maart 2020 11:32 Aangepast: 18 maart 2020 16:29
Archieffoto.

De eindtoets voor groep 8 in het basisonderwijs gaat dit jaar niet door vanwege het coronavirus. Dat heeft het ministerie van Onderwijs besloten.

Omdat leraren, schoolleiders en ander onderwijspersoneel momenteel druk zijn met de opvang van kinderen van ouders met vitale beroepen en het organiseren van thuisonderwijs, hoeven scholen dit jaar geen eindtoets af te nemen bij leerlingen in groep 8.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Drie weken niet naar school betekent niet drie weken vakantie'

Advies leraar is leidend 

"We vragen op dit moment heel veel van het onderwijspersoneel", laat minister Slob van Onderwijs weten. "Ik heb erg veel bewondering voor al die leraren en schoolleiders die zich met al hun creativiteit inzetten voor onderwijs aan kinderen die thuis zitten. Dat heeft nu prioriteit voor scholen."

De leerlingen van groep 8 hebben de afgelopen weken van de leraar al het schooladvies voor de middelbare school gekregen. Het ministerie stelt dat dit advies van leraren altijd al leidend is, en nu zal ook bepalen in welke stroming kinderen instappen op de middelbare school.

'Zo goed mogelijk voorbereiden'

Ook heeft Slob basisscholen gevraagd om in samen met middelbare scholen leerlingen uit groep 8 'zo goed mogelijk voor te bereiden op het voortgezet onderwijs'.

Daarnaast zal op de middelbare school tijdens het nieuwe schooljaar goed gekeken worden of kinderen op de juiste plek zitten. De minister beloofde daarover afspraken te maken met het voortgezet onderwijs. 

'Wijs besluit'

De PO-raad (Primair Onderwijs) vindt het besluit van minister Slob 'heel verstandig en wijs'. "We hebben de afgelopen twee dagen intensief overlegd", zegt voorzitter Anko van Hoepen. "Dit is de beste keus, want de energie moet gaan zitten in het lesgeven aan de kinderen op afstand."

De raad gaat samen met de middelbare scholen kijken wat er nodig is om alle leerlingen van groep 8 een goede overgang te geven naar de brugklas. Door bijvoorbeeld gezamenlijke programma's aan de leerlingen te bieden, op afstand. "Want we weten niet wanneer de scholen weer open gaan", zegt Van Hoepen.

 

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore