Brabants echtpaar

Doortje en Harry, in de 80, overlijden twee dagen na elkaar door corona

18 maart 2020 16:22 Aangepast: 18 maart 2020 18:11
Verpleegkundigen en artsen maken de quarantainekamer klaar voor coronapatiënten in een ziekenhuis Beeld © Robin Utrecht

Een echtpaar uit het Brabantse Erp is overleden aan het coronavirus. Tachtigplussers Doortje en Harry overleden een paar dagen na elkaar. "Ik heb hier geen woorden voor."

Toon Kerkhof, voorzitter van de Rooms-Katholieke Voetbalvereniging Erp (RK. VV Erp), kan het niet geloven, laat hij weten aan RTL Nieuws. "Dit is een flinke klap voor ons, en vooral voor de familie. Hun kinderen en kleinkinderen. Dit is heel erg." 

Twee dagen na elkaar

Afgelopen zondag bereikte de voorzitter het bericht dat Doortje, de vrouw van oud-bestuurslid en erelid Harry, was overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Twee dagen later, in de nacht van maandag op dinsdag, overleed ook haar man aan hetzelfde virus. Beiden zijn 'in de 80' geworden: de precieze leeftijden weet Kerkhof niet. 

"Deze twee mensen hebben heel veel betekend voor onze vereniging", zegt Kerkhof. "Harry was altijd een trouwe supporter, en werd altijd gesteund door Doortje." Op de site van de club staat een in memoriam voor het erelid en zijn vrouw: "Harry wist altijd alles te liggen op het sportpark. Van kabels tot leidingen tot gereedschap. Als je hem iets vroeg zei hij altijd 'ik zal dadelijk wel eens efkes kijken maar volgens mij is het daar'."  

Leden van de club reageren aangeslagen onder het bericht. "Wat zullen we ze missen." En: "Harry was een superkerel."

'Zwaar getroffen'

Het Brabantse Erp, met nog geen vijfduizend inwoners, telt tot nu toe vier coronaslachtoffers. In de gemeente Meierijstad, waar Erp onder valt, zijn nu zeven mensen overleden aan het virus (onder wie de vier bewoners uit Erp).

"Al deze mensen waren ouder dan 75 jaar", zegt een woordvoerder van de gemeente. "En we weten van de meesten dat ze al onderliggende gezondheidsproblemen hadden." Kerkhof: "We zijn als klein dorpje zwaar getroffen. Het is bizar." 

De voorzitter van de voetbalclub heeft inmiddels contact gehad met de familie van het echtpaar. "Vanwege besmettingsgevaar mogen we niet naar de mensen toe." Ook kan de voorzitter niet naar de begrafenis, omdat die in afgeslankte vorm plaats moet vinden om verdere besmetting te voorkomen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Meerdere landen waarschuwen burgers: 'Kom terug naar huis, nu het nog kan'

Herdenking op de club

"Dat maakt het allemaal extra zwaar voor de familie natuurlijk. Je wilt zulke lieve mensen een waardig afscheid geven, met iedereen die wil komen. Dat kan nu niet, vanwege de richtlijnen en het besmettingsgevaar. En dat vind ik, en iedereen met mij van onze club, echt vreselijk." 

In overleg met beide families is daarom besloten een grote herdenking te organiseren op de voetbalclub, zodra de richtlijnen van het kabinet en het RIVM dat weer toestaan. "Dat gaan we echt doen. Want dat verdienen deze twee geweldige mensen." 

Reactie burgemeester Meierijstad: 

"We zitten in een voor ons ongekende situatie", zegt Kees van Rooij, burgemeester van Meierijstad, in een statement op de site van de gemeente. "In Meierijstad zien we in verhouding een hoog percentage besmettingen."

Van Rooij zegt mee te leven met de getroffen gezinnen. "Waar je normaal gesproken meer aandacht krijgt als je ziek bent, raak je nu juist geïsoleerd van de buitenwereld." De gemeente wil niets kwijt over het overlijden van Doortje en Harry.  

'Moeilijk'

Volgens de burgemeester hebben met name de ouderen hebben het moeilijk in Meierijstad. "We zien dat de groepsactiviteiten stoppen nu ook onze oudere vrijwilligers het advies opvolgen."

"Ik zou dan ook een oproep willen doen aan u allen om naar elkaar om te zien. Kijk of er mensen in uw omgeving zijn waarvoor u van betekenis kunt zijn. Een boodschap doen, een maaltijd verzorgen of even een telefoontje kan in het leven van mensen nét dat lichtpuntje zijn in een tijd waar eenzaamheid op de loer ligt."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bloedvoorraad laag: bloedbank doet vestigingen extra open

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore