Ga naar de inhoud
Nieuw onderzoek

Zorgmedewerkers mogelijk beter beschermd tegen coronavirus na tbc-vaccin

Een testlab voor het coronavirus Beeld © ANP

Het Radboudumc en het UMC Utrecht gaan onderzoeken of zorgmedewerkers beter beschermd zijn tegen het coronavirus na een vaccinatie tegen tuberculose. Het vaccin is niet direct tegen Covid-19 gericht, maar geeft de afweer een boost.

Steeds meer mensen raken besmet met het coronavirus. Dat geldt ook voor het ziekenhuispersoneel, waardoor de zorg in de knel kan komen. De twee ziekenhuizen gaan nu onderzoeken of het ziekenhuispersoneel mogelijk beter beschermd kan worden.

Nieuwe
Lees ook:
Nieuwe stap in race om vaccin: eerste mensen getest

Het zogenoemde BCG-vaccin (Bacillus Calmette-Guérin) is niet direct tegen het coronavirus gericht, maar geeft de afweer een boost. Mogelijk biedt deze oppepper extra bescherming tegen een infectie met het coronavirus, hopen de artsen. Hierdoor zouden minder zorgmedewerkers last krijgen van het virus en zou een infectie ook milder verlopen.

Bescherming tegen griep

Uit eerder onderzoek blijkt dat zo’n boost van het immuunsysteem met BCG wat meer bescherming tegen griep geeft, maar het is niet bekend of dat ook voor andere infecties zoals corona geldt.

"Dat is precies de reden van dit onderzoek", zegt Mihai Netea, hoogleraar experimentele interne geneeskunde aan het Radboudumc. "Vallen tijdens deze epidemie minder mensen in de met BCG gevaccineerde groep uit door ziekte, dan is dat een bemoedigend resultaat."

Meerderheid
Lees ook:
Meerderheid coronapatiënten op intensive care jonger dan 50 jaar

Het onderzoek is inmiddels goedgekeurd door de Medisch Ethische Toetsingscommissie (METC). In totaal kunnen 1000 medewerkers van het Radboudumc, het UMC Utrecht en andere ziekenhuizen meedoen. De helft van hen krijgt het BCG-vaccin, de andere helft een placebo.

"Blijkt dat het vaccin inderdaad extra bescherming geeft, dan kunnen we het ook aan andere medewerkers aanbieden", zegt Marc Bonten, hoogleraar moleculaire epidemiologie van infectieziekten in het UMC Utrecht.

Vaccin

Er is op dit moment nog geen vaccin tegen het coronavirus. Hoewel daar wereldwijd wel hard aan wordt gewerkt, laat een vaccin waarschijnlijk nog wel even op zich wachten. 

Sehraz
Lees ook:
Sehraz (16) ligt door coronavirus op intensive care, familie waarschuwt: 'Neem dit serieus'

In de Verenigde Staten zijn maandag voor het eerst mensen getest op een experimenteel coronavaccin, maar het zal nog zeker maanden duren voordat duidelijk is of het vaccin veilig en effectief is.

De sleutel om corona te bestrijden? Zo werkt groepsimmuniteit

02:47