Ga naar de inhoud
Agressietraining

Rotterdam komt met plan voor veiligere scholen: agressietraining en extra toezicht

De gemeente Rotterdam wil bijvoorbeeld extra toezicht op onveilige scholen. Beeld © ANP

De gemeente Rotterdam komt met een plan om scholen veiliger te maken. Zo moet er extra toezicht komen en krijgen leerlingen en docenten agressietraining. De maatregelen zijn het gevolg van een reeks geweldincidenten waar Rotterdamse jongeren bij betrokken zijn.

Dat schrijft Trouw. Vorige maand liet een scholenkoepel aan RTL Nieuws weten wat er allemaal gaande is: doorgeladen vuurwapens, opgeblazen gevels en leerlingen met cocaïne op zak.

"Als we dit in de doofpot blijven stoppen en niet agenderen, zal er uiteindelijk geen oplossing komen", vertelde de bestuurder van de scholengemeenschap destijds.

Veiligheidsplan

De gemeente Rotterdam komt vandaag met een plan om de veiligheid op de scholen te verbeteren. Zo moet er op onveilige scholen extra toezicht komen en moeten scholen vaker aangifte doen van incidenten.

Zo hoopt de gemeente ook loverboys en rondhangende dealers op te sporen.

Vuurwapens,
Lees ook:
Vuurwapens, explosieven en cocaïne: scholenkoepel slaat alarm over criminele leerlingen

Agressietraining

Ook komt er geld voor agressietrainingen voor docenten en leerlingen. Al met al trekt de gemeente voor het plan jaarlijks 160.000 euro uit.

De maatregelen gaan in zodra de scholen weer open gaan. Nu zijn de Rotterdamse scholen, vanwege de uitbraak van het coronavirus, allemaal gesloten.

Rapper
Lees ook:
Rapper Blacka was 15 toen hij voor het eerst met een mes op straat liep

De wethouder van onderwijs van de gemeente Rotterdam, Said Kasmi, laat aan Trouw weten dat er in de afgelopen periode een aantal incidenten hebben plaatsgevonden.

'De betrokkenen zitten gewoon op school'

"Weliswaar waren die incidenten niet schoolgericht, maar scholen voelen wel de gevolgen. Er waren steekincidenten waar jonge jongeren bij waren betrokken en er waren ophanden zijnde plunderingen", legt Kasmi uit. 

"De betrokkenen, zowel slachtoffers als daders, zitten gewoon op school. Scholen voelen de noodzaak daar iets mee te doen."

'Er stond een prijs op het hoofd van een leerling'

02:19
Bestuurslid Mariëtte van Leeuwen van schoelenkoepel iHUB vertelt over de criminaliteit op hun scholen.

Drillmuziek

Drillmuziek is een muziekstroom afkomstig uit Chicago. Jongeren tussen de veertien en achttien jaar groeperen zich tot 'gangs' en dagen andere gangs uit. Videoclips in dit genre bevatten allemaal dezelfde ingrediënten: rappers laten zich duidelijk filmen in een bepaald postcodegebied, dragen maskers of bivakmutsen en zwaaien met messen in de lucht. De rappers van verschillende postcodegebieden dagen elkaar uit en voegen uiteindelijk soms de daad bij het woord door elkaar neer te steken.

Kijk hier voor de documentaire die Dit is Nederland hierover maakt voor Videoland.

De gemeente schrijft dat de scholen niet alle problemen op kunnen lossen.

"Incidenten die in de wijk starten, verplaatsen zich naar school en andersom. Matties die elkaar van school kennen, besluiten in de avonduren op straat rottigheid uit te halen."

Bezit van messen zwaar beboet

De Rotterdamse burgemeester Aboutaleb kondigde eerder al aan om de ouders van kinderen met messen aan te pakken. Als de politie een jongere voor de tweede keer betrapt met een mes, kunnen ouders een boete van 2500 euro krijgen.

Ouders
Lees ook:
Ouders van kind dat mes draagt krijgen voortaan boete van 2500 euro