Ga naar de inhoud
Gepland voor 15 april

Gesteggel over eindtoets basisonderwijs: laten doorgaan of niet?

Archieffoto van basisschoolleerlingen uit groep 8 die de eindtoets maken Beeld © ANP

Gaat de eindtoets in het basisonderwijs (vroeger de Cito-toets) dit jaar gewoon door? Minister Slob en de basisscholen zijn het er nog niet over eens, melden ingewijden aan RTL Nieuws.

De toets staat gepland voor de week van 15 april. Mits de maatregelen rondom het coronavirus niet worden verlengd, hebben de leerlingen tegen die tijd net drie weken thuis gezeten. Scholen zien mede daarom liever dat de toets dit jaar niet doorgaat. Maar minister Slob wil graag dat leerlingen hem wél gewoon maken.

Voorlopig schooladvies

De scholen zeggen dat het niet nodig is, omdat de leerlingen in groep 8 al een voorlopig schooladvies hebben gekregen. In slechts 7 procent van de gevallen wordt dat advies aangepast door de eindtoets. Je zou die kinderen het voordeel van de twijfel kunnen geven. 

Daarnaast gaan de kinderen nu dus in aanloop naar de toets niet naar school vanwege het coronavirus. Dat maakt de uitkomsten van de toets niet helemaal representatief. Ook zal het voor veel leerlingen een uitdaging zijn om, na een lange tijd thuis, ineens vijf dagen lang geconcentreerd een toets te moeten maken.

Drukte
Lees ook:
Drukte bij aanbieders digitaal onderwijs: één leraar per minuut meldt zich aan

De minister wil dat de toets doorgaat omdat hij bang is steun voor de toets te verliezen. De eindtoets staat namelijk ter discussie: die zou onder andere ongelijkheid in de hand werken omdat kinderen van rijkere ouders speciale toetstrainingen kunnen volgen, waardoor ze hoger scoren.

'Nog geen besluit'

Een woordvoerder van de minister laat weten dat de gesprekken met de scholen nog aan de gang zijn en dat er nog geen besluit is genomen. Ze zegt zich niet te herkennen in het beeld dat de minister koste wat kost de toets wil laten doorgaan.    Als het goed is wordt woensdag een besluit genomen, zodat dan voor alle kinderen in groep 8 duidelijk is waar ze aan toe zijn. 

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.