Uitspraak strafzaak

Tramschutter Gökmen T. door coronamaatregel niet naar rechtbank om straf te horen

17 maart 2020 21:30
Gökmen T. in de rechtbank van Utrecht. Beeld © ANP

Tramschutter Gökmen T., tegen wie een levenslange celstraf is geëist, zal vrijdag niet in de rechtbank zijn om de uitspraak in zijn strafproces te horen. De rechtbank vindt dat in de huidige situatie met het coronavirus 'te belastend' voor mensen die het vervoer en de bewaking regelen.

Tijdens de inhoudelijke behandeling werd T., mede op verzoek van de nabestaanden, gedwongen om bij de zaak aanwezig te zijn.

'Spijtig, maar begrijpelijk' 

De vader van de doodgeschoten Roos, René Verschuur, zegt het heel spijtig te vinden dat T. zijn straf niet in de rechtbank zal horen. "Maar gezien de huidige omstandigheden is het wel begrijpelijk", laat hij via zijn advocaat Sébas Diekstra weten.

Naast het feit dat T. vrijdag dus niet zal verschijnen in de rechtbank, zullen er ook maar acht slachtoffers of nabestaanden worden toegelaten. Voor de vier zittingsdagen eerder deze maand was veel belangstelling, toen werden er zeker vier zalen beschikbaar gesteld waar via een videoverbinding de zaak gevolgd kon worden. Veel van hen mogen dit keer dus niet komen. 

Gesloten voor publiek

Door de strenge maatregelen om het coronavirus in te dammen, hebben rechtbanken sinds vandaag hun deuren helemaal gesloten voor bezoekers.

In deze zaak komt daar dus een uitzondering op, al is het maar een kleine. Welke nabestaanden en slachtoffers wel mogen komen, is nog onduidelijk.

Vader van Roos niet aanwezig

René Verschuur  zal er in ieder geval niet bij zijn, laat hij al weten via advocaat Diekstra.

"De vader heeft besloten dat hij onder de huidige omstandigheden niet naar de uitspraak gaat. Aanleiding hiervoor is met name gelegen in het feit dat de verdachte niet aanwezig zal zijn. Daarbij komt nu ook nog dat hij vanwege zijn COPD geen onnodig risico op besmetting met het coronavirus wil lopen."

Livestream

Slachtoffers en nabestaanden die niet naar binnen mogen, kunnen de uitspraak thuis via een livestream volgen. De uitspraak zal worden gedaan door één rechter in plaats van drie rechters en het Openbaar Ministerie is maar door één in plaats van door drie officieren van justitie vertegenwoordigd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gökmen T. zet zwijgend punt achter heftige strafzaak tramaanslag Utrecht

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore