Oproep aan donoren

Bloedvoorraad laag: bloedbank doet vestigingen extra open

17 maart 2020 19:39 Aangepast: 17 maart 2020 19:46
Bloedzakken bij de bloedbank Sanquin. Beeld © ANP

Bloedbank Sanquin doet vijf vestigingen komende zaterdagochtend open omdat de bloedvoorraad laag is. Dat komt door het coronavirus, zegt de organisatie. Bloeddonoren die thuis een oproep hebben liggen, wordt gevraagd toch vooral snel langs te komen.

Sinds het nieuwe coronavirus rondgaat, lijken bloeddonoren 'het zekere voor het onzekere te nemen' door geen bloed te komen geven en massaal thuis te blijven, zei Sanquin vorige week. Voor hen is de noodkreet in eerste instantie bedoeld.

'Ga alsjeblieft!'

Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) onderstreept de oproep van de bloedbank. "Ben je gezond, heb je geen last van ziekteverschijnselen en krijg je een oproep om bloed te doneren: ga alsjeblieft!" Ondanks het coronavirus blijft de bloedvoorziening een 'vitale en belangrijke voorziening' in de gezondheidszorg, zegt Bruins.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wat merk je als je het coronavirus hebt?

Sanquin heeft normaal een voorraad bloed voor zeven dagen in huis om de ziekenhuizen te kunnen bedienen. Voor de twee meestvoorkomende bloedgroepen was de voorraad bloed vorige week gehalveerd, zodat voor patiënten met die bloedgroepen nog maar voor drieënhalve dag bloed beschikbaar was. "De voorraad is nog niet op, maar het moet zo niet doorgaan", zei een woordvoerder toen.

Nieuwe donoren

De oproep voor nieuwe donoren die de bloedbank daarna deed, was succesvol. Maar het duurt even voordat nieuw aangemelde donoren door de molen zijn en daadwerkelijk bloed mogen geven.

Vestigingen extra geopend

Zaterdagochtend 21 maart doet Sanquin vijf vestigingen tussen 9 en 12 open voor donoren die een oproep hebben gekregen én geen klachten hebben die zouden kunnen wijzen op besmetting met het coronavirus. Het gaat om de vestigingen:

  • Amsterdam Plesmanlaan
  • Utrecht Uithof
  • Rotterdam Centrum
  • Dordrecht
  • Eindhoven

Op zijn website beantwoordt de bloedbank een aantal veelgestelde vragen over bloed geven en het coronavirus.

Miniatuurvoorbeeld
Liveblog coronacrisis:

Alle vestigingen van IKEA per direct gesloten

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore