Coronacrisis

NS schrapt groot deel treinverkeer, 'basisdienstregeling' vanaf zaterdag

17 maart 2020 19:27 Aangepast: 17 maart 2020 21:09
(Archieffoto) Beeld © ANP

NS zet in verband met de coronacrisis een streep door een groot deel van het treinverkeer. Vanaf zaterdag komt het spoorbedrijf met een 'speciale basisdienstregeling'. Die houdt in dat op veel stations tweemaal per uur in beide richtingen een trein zal rijden.

"Zo kunnen dokters en verpleegkundigen en alle andere Nederlanders in cruciale beroepsgroepen naar hun werk blijven gaan", zegt NS. De komende dagen zullen niet alle treinen volgens de normale dienstregeling rijden, waarschuwt de vervoerder bovendien. 

Meer ziekmeldingen

De basisdienstregeling houdt rekening met een stijgend aantal ziekmeldingen bij NS en spoorbeheerder ProRail. "Tegelijkertijd zijn we zuinig op onze mensen door ze alleen in te zetten waar ze nu nodig zijn."

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Het aantal treinreizigers is de afgelopen dagen gedaald tot ongeveer 15 procent van het aantal mensen dat op een normale werkdag de trein neemt, zegt NS. De nieuwe basisdienstregeling gaat uit van 35 procent van het aantal zitplaatsen ten opzichte van de gebruikelijke inzet van treinen.

Speciale dienstregeling vanaf zaterdag 21 maart

► Vanaf elk station in Nederland rijden twee treinen per uur in alle richtingen, behalve vanaf stations waar gewoonlijk eenmaal per uur een trein vertrekt: daar blijft de situatie zoals die nu is
► Alle treinen stoppen op alle tussengelegen stations
► De intercityverbindingen komen te vervallen, behalve op de trajecten Schiphol-Venlo, Arnhem-Den Helder, Maastricht-Eindhoven en Enschede-Utrecht
► De IC Direct en de intercity Den Haag-Eindhoven rijden niet
► Nachttreinen komen te vervallen
► Internationale treinen krijgen een sterk aangepaste dienstregeling, mede afhankelijk van de situatie in het buitenland

Door de aangepaste dienstregeling kunnen reizigers te maken krijgen met een langere reistijd en vaker overstappen, zegt NS. Reizigers moeten goed voorbereid op reis gaan door onder meer kort voor vertrek de reisplanner of NS-app te bekijken.

Afstand houden

Daarnaast wordt reizigers gevraagd afstand te houden van elkaar én van NS-personeel, zowel in de trein als op stations en in winkels.

Het spoorbedrijf neemt meer maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. Bij het schoonmaken wordt extra aandacht besteed aan 'contactpunten zoals deurklinken en hoofdsteunen', zegt NS. "In treinen waar een toilet aanwezig is, worden zeep en papieren handdoekjes extra aangevuld."

Zij nemen gewoon de trein naar hun werk

Thuiswerken is een optie die niet voor iedereen is weggelegd. Veel werknemers blijven daarom afhankelijk van het openbaar vervoer. "We moeten aanwezig zijn."
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoestschaamte in de kroeg of de trein: 'Je kunt een hoest niet onderdrukken'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore