Handjevol mensen

Coronavirus in beeld: lege straten en pleinen in heel Europa

17 maart 2020 16:36 Aangepast: 17 maart 2020 18:17
Een enkele toerist voor de Notre Dame in Parijs, Frankrijk Beeld © AFP

Het coronavirus houdt de wereld in zijn greep. Overal worden maatregelen genomen, straten en pleinen zijn leeg: de Kalverstraat lijkt uitgestorven, op de trappen van de Sacre Coeur in Parijs is geen toerist te bekennen. Een bijzonder gezicht.

Verenigd Koninkrijk 

Een handjevol voetgangers steekt de Millennium Footbridge over nadat de Engelse regering strengere maatregelen heeft aangekondigd. De regering vraagt van haar bewoners om niet-noodzakelijk contact te mijden en niet onnodig het huis te verlaten. 

Een paar straatmuzikanten wagen zich voor de National Gallery in Londen, maar er zijn maar een paar toeristen om te luisteren. 

De Millennium Footbridge over de Theems in Londen, Verenigd Koninkrijk. De Millennium Footbridge over de Theems in Londen, Verenigd Koninkrijk.
Het plein bij de National Gallery in Londen. Het plein bij de National Gallery in Londen.

Frankrijk

De trappen voor de Sacre Coeur in Parijs, normaal gevuld met hordes toeristen, ogen leeg, net als het uitkijkpunt van Trocadero in Parijs. 

Gisteren hield de Franse president Macron een historische toespraak. Hij zei dat Frankrijk op slot gaat. Fransen mogen de straat niet meer op, om zo de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Wie toch de deur uit wil, heeft een speciaal formulier nodig. 

De trappen bij de Sacre Coeur in Parijs, Frankrijk. De trappen bij de Sacre Coeur in Parijs, Frankrijk.
De Eiffeltoren in Parijs, Frankrijk. De Eiffeltoren in Parijs, Frankrijk.

Nederland

Ook de Nederlandse winkelstraten zijn rustig. Vorige week werden nieuwe maatregelen aangekondigd. Hierin vraagt de regering Nederlanders om zo veel mogelijk van huis te werken, het openbaar vervoer te mijden en met gezondheidsklachten binnen te blijven. 

De Kalverstraat in Amsterdam, Nederland. De Kalverstraat in Amsterdam, Nederland.

België 

Bij onze zuiderburen zijn alle winkels en restaurants de komende drie weken gesloten. Alleen supermarkten en apotheken zijn nog open. De Belgische regering adviseert haar inwoners om binnen te blijven. 

Het winkelcentrum van Brussel, België. Het winkelcentrum van Brussel, België.

Italië 

Heel Italië is sinds een week op slot. Italianen mogen alleen naar buiten als ze daar een zwaarwegende reden voor hebben. Italië was het eerste land van Europa dat te maken kreeg met een uitbraak van het coronavirus. Als iemand in het land naar buiten gaat, moet dat zo kort mogelijk, en alleen.

Zondag sprak paus Franciscus daarom zijn traditionele zegen uit voor een leeg Sint-Pietersplein in Vaticaanstad. In Venetië is het water in de kanalen, door het stilgevallen botenverkeer, in jaren niet zo schoon geweest. In deze stad zijn alleen nog schoonmakers op straat. 

Alleen de schoonmakers tref je in Venetië, Italië, op straat aan. Alleen de schoonmakers tref je in Venetië, Italië, op straat aan.
Paus Franciscus bij het Sint-Pietersplein in Vaticaanstad, Italië. Paus Franciscus bij het Sint-Pietersplein in Vaticaanstad, Italië.

Spanje

In Spanje werd de noodklok geluid. Mensen mogen alleen hun huis verlaten om van hun huis naar hun werk te gaan en terug, naar supermarkt en apotheek voor basisartikelen en medicijnen, voor een afspraak bij een arts of vanwege een noodsituatie.

Om erop toe te zien dat de strenge regels worden nageleefd, patrouilleren in Spanje soldaten door de verder lege straten. 

De lege straten van Alcala de Henares, een stad vlakbij Madrid, Spanje. De lege straten van Alcala de Henares, een stad vlakbij Madrid, Spanje.

Duitsland

Onze oosterburen nemen ook vergaande maatregelen. De regering vraagt van haar bewoners zo veel mogelijk thuis te blijven. Daarnaast zijn de grenzen geslotene de grenzen gesloten met Oostenrijk, Zwitserland, Denemarken en Frankrijk. Er zullen strengere controles worden gehouden.

De maatregel dient om de verspreiding van het coronavirus in te dammen en hamsteraars uit het buitenland tegen te houden.

De restaurants aan het lege Heuplein in Keulen, Duitsland, zijn gesloten. De restaurants aan het lege Heuplein in Keulen, Duitsland, zijn gesloten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore