Ernstige zaken

OM en politie: alleen nog arrestaties als het hoognodig is

17 maart 2020 14:05 Aangepast: 17 maart 2020 15:54
(Archieffoto) Beeld © ANP

De coronacrisis zorgt ook voor vergaande maatregelen bij politie en het Openbaar Ministerie: verdachten van lichte strafbare feiten kunnen voorlopig niet meer worden aangehouden.

Dat bevestigt het OM na berichtgeving in NRC. De organisatie meldt dat er voorrang wordt gegeven aan zaken waarbij sprake is van geweld, kwetsbare slachtoffers en zeden. Verdachten wordt nog opgepakt en voorgeleidingen worden nog gedaan 'als dat echt noodzakelijk is wegens de ernst van de strafbare feiten en de dreiging voor de rechtsorde'.

Minder mensen

De maatregel is genomen, omdat er minder capaciteit is bij de organisaties als gevolg van het coronavirus. En ook wordt hiermee gehoopt dat verspreiding van het virus wordt beperkt, ook in penitentiaire inrichtingen.

"Een van de uitgangspunten van het OM in het kader van de maatregelen rondom corona is het selectiviteitsprincipe. Dat wil zeggen dat het OM zich concentreert op de taken die in ieder geval door moeten gaan", laat een woordvoerder weten aan RTL Nieuws. "Dit wordt momenteel nader concreet uitgewerkt, in overleg met de politie."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

MH17-proces gaat maandag door, zonder pers en publiek

Robert Salome, woordvoerder van de korpsleiding, zegt dat agenten terughoudend omgaan met aanhoudingen, buiten heterdaad om. "Wat dat concreet betekent, moeten we nog uitwerken. Maar sowieso krijgen zeden- en geweldsmisdrijven voorrang."

Een begrijpelijke beslissing, zegt strafrechtdeskundige Henny Sackers in een reactie. "Als je een keuze moet maken als er krapte is bij politie en OM, dan snap ik déze keuze. Als je moet kiezen tussen een zware boef en een minder zware boef, dan ga je voor de zware."

Kan problematisch worden

Volgens Sackers is het overigens niet zo dat de minder zware boef vrijuit gaat. "Die komt op een later moment nog aan de beurt. Dus in zoverre is het uitstel, maar geen afstel van executie."

Ook strafrechtdeskundige Sven Brinkhoff vindt het een begrijpelijke maatregel. "Maar het moet geen afstel worden. Als het langer dan een paar weken gaat duren, dan wordt dit namelijk wel problematisch. Een zaak kan namelijk niet eeuwig blijven liggen. Als bewijs blijft liggen, als getuigen niet gehoord worden, dan kan dat de opsporing schaden."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore