Groot contrast

Het lentegevoel blijft niet lang: er komt nachtvorst

17 maart 2020 12:23 Aangepast: 17 maart 2020 12:38
(Archieffoto)

Het is vandaag en morgen heerlijk weer met veel zon en aangename temperaturen. "De winter is nu echt voorbij, maar de vraag is hoe lang het lentegevoel vasthoudt. Het gaat zaterdagnacht vriezen", zegt Maurice Middendorp van Buienradar.

Gelukkig hebben we in de aanloop van het weekend nog heerlijk weer. "Vandaag is het nog lenteachtig, met gemiddeld 15 graden."

Schepje bovenop

"Morgen doen we er een schepje bovenop en kan het lokaal 18 graden worden." Maar Middendorp heeft slecht nieuws voor de noordelijke provincies: daar gaat het morgen regenen en wordt het niet warmer dan 13 graden. "Er is een groot contrast zichtbaar. Het is wel lente, maar niet in heel Nederland."

De wind zal daarna naar het noorden draaien en dan komt er meer bewolking het land binnen. "De zon zal het donderdag en vrijdag echt even moeilijk hebben, want het zal overheersend bewolkt zijn. Het kan ook plaatselijk een beetje regenen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Lente op komst: heeft het weer effect op het coronavirus?

Zaterdag draait de wind verder naar het oosten en dan waaien de wolken weer weg. Het wordt weer zonnig, maar met een middagtemperatuur van 10 graden niet echt lenteachtig."In de nacht van zaterdag op zondag gaan de temperaturen onder de heldere hemel flink omlaag, er komt een graadje vorst." Deze nachtvorst is niet wenselijk voor de voorjaarsplanten, weet Middendorp. "Die kunnen beter even binnengezet worden zaterdag."

Zonnig

Zondagochtend is het ook nog even fris, dan kunnen zelfs de handschoenen aan. Maar Middendorp ziet ook dat het daarna snel weer opwarmt. "Ook zondag wordt het zonnig en een graad of 10." 

Dit weerbeeld houdt volgende week ook nog aan. Of de temperaturen nog verder stijgen, moeten we nog even afwachten. Middendorp: "De winter is nu wel echt voorbij, maar de vraag is hoe lang we het lentegevoel vasthouden."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Natte, warme februari: zo veel regende het bij jou

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore